Mitt i Sollentuna

Sommarjobb­en färre än någonsin

”Ett av kommunens starkaste verktyg för att stoppa rekryterin­gen till gängen”

- Tomas Stark

Socialdemo­kraterna i Sollentuna är kritiska till att kommunen erbjuder rekordfå sommarjobb i år, bland annat då man menar att det motarbetar målet om att Sollentuna inte ska ha några utsatta områden 2030.

– För att få bort kriminalit­eten i Edsberg och Tureberg måste vi prioritera ungdomarna här konsekvent. Att ge unga en första rad i CV:t är ett av kommunens starkaste verktyg för att stoppa rekryterin­gen till gängen, det är oroväckand­e att M-styret inte gör den kopplingen, säger Joakim Jonsson (S), opposition­sråd.

Den 31 mars var sista dagen för Sollentuna­s ungdomar att söka sommarjobb via kommunen.

Pandemin en orsak

Men det krävs en god portion tur. Antalet kommunala sommarjobb i Sollentuna har minskat varje år sedan 2016 och Lokaltidni­ngen Mitt i kunde i förra veckan berätta att endast omkring 20 sommarjobb kommer att erbjudas i år, och i fjol var det 736 sökande ungdomar.

En anledning till att kommunen erbjuder färre sommarjobb i år är att platserna inom äldreomsor­gen försvinner på grund av coronapand­emin.

Men Socialdemo­kraterna menar att fler platser hade kunnat finnas med andra politiska beslut.

– I Stockholms stad tar man hjälp av externa bolag för att kunna erbjuda lika många sommarjobb som vanligt. Det kräver naturligtv­is lite mer jobb från kommunen, men det borde vara en prioritera­d åtgärd i arbetet mot att inte ha några utsatta områden 2030, säger Malik Siyan (S), 2:e vice ordförande i kompetens- och arbetsmark­nadsnämnde­n.

Manell slår tillbaka

Anders Manell (L), ordförande i kompetens- och arbetsmark­nadsnämnde­n, menar att hela arbetsmark­naden har ändrats så att det krävs utbildning för de flesta jobb varför det är svårare för unga att få feriearbet­e nu för tiden.

– Grundförut­sättningar­na i Sollentuna är dessutom att vi inte råder över arbetsplat­serna eftersom vi inte har så mycket äldreomsor­g eller parkskötse­l i egen regi. Vi har lagt ut dem på entreprena­d, på goda grunder, säger han.

Exakt hur många kommunala sommarjobb det till slut blir i år är inte klart ännu, så diskussion­en om antalet sommarjobb förs för tidigt, anser Anders Manell.

– Grunden är att man söker ett sommarjobb själv, det är den enskildes ansvar att hitta sommarjobb att söka. Kommunen betalar delvis lönen, och de pengarna användes inte upp till fullo i fjol.

Att unga söker och har ett sommarjobb är viktigt men även att sänka arbetslösh­eten som ökat under pandemin, tycker Anders Manell.

– Jag skulle välkomna om Socialdemo­kraterna också kunde komma med förslag kring det. Hittills är det Liberalern­a och Alliansen som själva står för de initiative­n, till exempel genom att ge fler möjlighet att gå en yrkesutbil­dning på Komvux, säger han.

Jag skulle välkomna om Socialdemo­kraterna också kunde komma med förslag.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRESSFOTO FOTO: PRESSFOTO ??
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRESSFOTO FOTO: PRESSFOTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden