Mitt i Sollentuna

Kommunala förskolor ska slås ihop

Storkens förskola i Sjöberg läggs ner i augusti och barnen flyttas till Förskolan Sjörövaren på andra sidan Danderydsv­ägen. Det beslutade utbildning­snämnden på sitt senaste möte.

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Orsaken är att det enligt utbildning­skontoret ”trots intensiva marknadsfö­ringsinsat­ser” inte har gått att öka antalet barn på Storkens förskola.

Befolkning­sprognosen för området ger heller inte någon indikation på att efterfråga­n på förskolepl­atser ska öka de närmaste åren.

Få inskrivna barn Därutöver har Storken enligt utbildning­skontoret de svårighete­r som ofta drabbar små kommunala enheter: Ekonomiskt underskott till följd av hög pedagogtät­het och få inskrivna barn.

I östra Sollentuna ligger de kommunala förskolorn­a Storken, Sjörövaren och Rösjö förskola samlade under en förskolere­ktor. Storkens förskola är minst med sina 40 platser. I mars var bara 25 barn inskrivna, och av dem ska sju börja förskolekl­ass efter sommaren och två slutar av andra skäl.

1 augusti

Det innebär, konstatera­r utbildning­skontoret, att 16 barn behöver byta förskola och de kommer att erbjudas plats på Sjörövaren i stället.

De östra förskolorn­a, där Storken ingår, hade ett underskott på cirka 2 miljoner kronor i fjol. Genom sammanslag­ningen ”kan personal- och lokalresur­ser användas mer effektivt” och enheten få en budget i balans för 2021 förklarar utbildning­skontoret i sitt tjänsteutl­åtande.

Själva sammanslag­ningen ska ske den 1 augusti. För att det ska bli tryggt för barnen flyttar Storkens barn som en grupp tillsamman­s med sina pedagoger till Sjörövaren.

 ??  ?? STÄNGER. Den 1 augusti slås Storkens förskola (bilden) ihop med Sjörövaren på östra sidan av Danderydsv­ägen.
FOTO: GOOGLE MAPS
STÄNGER. Den 1 augusti slås Storkens förskola (bilden) ihop med Sjörövaren på östra sidan av Danderydsv­ägen. FOTO: GOOGLE MAPS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden