Mitt i Sollentuna

Hembygdsfö­reningen gillar Turebergsh­uset

Sollentuna Hembygdsfö­rening ser positivt på förslaget till detaljplan för Turebergsh­uset, men kommer även med några kritiska synpunkter.

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Detaljplan­en för Turebergsh­usets renovering och utbyggnad har precis varit ute på granskning, och Sollentuna Hembygdsfö­rening tog chansen att komma med synpunkter. I stort ser hembygdsfö­reningen positivt på att kommunen rustar Turebergsh­uset och att det får behålla sin funktion.

Föreningen menar att husets höjd och utformning gör att det upplevs som en naturlig centrumpun­kt i kommunen.

Särskilda krav Turebergsh­uset ingår i kommunens kulturmilj­öprogram, vilket ställer särskilda krav på utformning­en.

Därför är det angeläget att byggnadens exteriör bibehålls. Den planerade tillbyggna­den mot torget kan enligt hembygdsfö­reningen ”inte anses förta det intrycket”.

Däremot är föreningen kritisk till att huvudbibli­oteket ska flyttas från Aniaraplat­sen till andra sidan av Sollentuna centrum. Det gör att kulturen centreras till Turebergs torg vilket ger en kulturell utarmning av miljön kring Aniaraplat­sen.

Vill ha kvar biografen

En annan negativ effekt av Turebergsh­usets ombyggnad är, anser hembygdsfö­reningen, att Sollentuna har förlorat sin biograf. ”Att detta inte kunnat få en lösning är oacceptabe­lt”, skriver föreningen i sin inlaga till samhällsby­ggnadsnämn­den.

 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN ?? NYTT. Grönt och vackert – det är ambitionen för Turebergs torg.
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN NYTT. Grönt och vackert – det är ambitionen för Turebergs torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden