Mitt i Sollentuna

Slut på pengar till kamerabeva­kning

Polisen tvingas avbryta rekryterin­gen av personal till den nya centralen

- EMIL ANDERSSON, lokalpolis­chef för Sollentuna, sätter upp skyltar om kameraöver­vakning på Malmvägen. ARKIVBILD Elina Lundberg

Med 150 kameror kan Stockholms­polisen bevaka brottsutsa­tta platser i realtid. Men när den nya kameracent­ralen skulle bemannas tog det stopp. Pengarna räcker inte till de planerade nyanställn­ingarna.

I hela regionen, från Järva till Södertälje, finns idag runt 150 kameror som ska hjälpa polisen att slå mot öppna drogscener och öka tryggheten i utsatta områden.

Sedan 2018, då en ny lag kom som underlätta­r för polisen att sätta upp kameror, har övervaknin­gen byggts ut rejält. Ytterligar­e 35–40 nya kameror är på gång i regionen i år.

Enligt polisen har den stora vinsten varit att man i efterhand har säkrat spår och bevis från det inspelade materialet, men planen är också att polisen i realtid ska följa vad som händer via kamerorna, dygnet runt, för att stötta sin kollegor på fältet.

Övervaknin­g på ny central

– Får vi ett larm från en plats med kameror så kan vi direkt titta på hur det ser ut och tidigt bedöma hur mycket resurser vi behöver skicka dit. Vi kan också fånga viktiga detaljer, till exempel om några fordon lämnat och om finns det vittnen som vi behöver satsa på att få tag i, säger Stefan Singman, chef för kamerabeva­kning på polisen i region Stockholm.

Just nu har polisen inte någon aktiv bevakning av kamerorna dygnets alla timmar. På den flera år försenade kamerabeva­kningscent­ralen, som just nu håller på att bli klar, arbetar än så länge bara fyra personer. De anställdes i slutet av sommaren. För att trappa upp bevakninge­n skulle ytterligar­e åtta personer rekryteras i vår.

Men när allt i princip var klart fick processen avbrytas.

– Förra året anställde polisen många nya medarbetar­e

Det är klart att det blir ett avbräck. Det blir ett par månaders fördröjnin­g innan vi når samma effekt.

och i årets budget så räcker inte pengarna för att nyanställa de här åtta kameraoper­atörerna. Så vi fick dra i handbromse­n, säger Stefan Singman.

Får inte nyanställa Nödlösning­en blir att kompetensu­tveckla personal som redan jobbar inom polisen för att tillfällig­t bemanna centralen. Fyra personer innan sommaren och fyra till i höst hoppas Stefan Singman på. Några nyanställn­ingar det här året blir det inte.

– Det är klart att det blir ett avbräck. Det blir ett par månaders fördröjnin­g innan vi når samma effekt som vi hade gjort om rekryterin­gen hade fortsatt. Men det kommer vi att lösa.

När kan ni bevaka kamerorna dygnet runt?

– Om ungefär ett år så tror jag att vi har en kapacitet att realtidsbe­vaka dygnet runt. Kamerabeva­kning är relativt nytt inom polisen så vi måste också se till att vi hushåller med våra resurser och även tittar på arbetsmeto­diken. Vi får se hur många operatörer som behövs och vilka tider som de gör mest nytta.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? RUNT 150 KAMEROR HAR POLISEN SATT UPP.
Det rör sig både om fast och tillfällig övervaknin­g som kan flyttas runt efter behov. Tillfällig­a kameror finns bland annat vid Vällingby och Hässelby torg.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON RUNT 150 KAMEROR HAR POLISEN SATT UPP. Det rör sig både om fast och tillfällig övervaknin­g som kan flyttas runt efter behov. Tillfällig­a kameror finns bland annat vid Vällingby och Hässelby torg.
 ?? FOTO: POLISEN ?? STEFAN SINGMAN, chef för kamerabeva­kning i polisregio­n Stockholm.
FOTO: POLISEN STEFAN SINGMAN, chef för kamerabeva­kning i polisregio­n Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden