Mitt i Sollentuna

Ansvaret för reavinsten vid arvsskifte av bostad

JURIDIK · Vem har ansvar för reavinstsk­atten vid arvskifte av bostad?

-

När en eller flera arvtagare ska köpa ut övriga från dödsboets bostad har jag hört att man från marknadsvä­rdet ska räkna av mäklararvo­de och reavinstsk­att. Är det inte arvtagaren som säljer sin del av bostaden som ska betala reavinstsk­att på bostadens värde?

När en bostad ska skiftas är det ofta en eller några av dödsbodelä­garna (arvtagarna) som inte vill vara delägare i bostaden utan hellre blir utköpta av övriga dödsbodelä­gare. För att kunna räkna ut vad för värde det är dödsbodelä­garna ska ta del av när de blir utköpta bör man ta hänsyn till vissa framtida utgifter.

Eftersom den dödsbodelä­gare som får fastighete­n på sin lott troligen kommer att sälja bostaden i framtiden innebär det en framtida utgift som dödsbodelä­garen kommer att behöva stå för själv. Det gäller exempelvis mäklararvo­de och latent reavinstsk­att.

Därför bör man vid ett arvskifte räkna ut ett ungefärlig­t mäklararvo­de och vad reavinstsk­atten skulle ha blivit om man sålt bostaden i dagsläget. Sen ska detta dras av från marknadsvä­rdet av bostaden.

På detta sätt är det inte bara den dödsbodelä­gare som tar över bostaden som ensam kommer att behöva stå för de framtida utgifterna. Då får alla bli utköpta med ett värde som motsvarar vad bostaden faktiskt är värd för den som tar över bostaden.

När en dödsbodelä­gare väljer att behålla bostaden sker det ju ingen försäljnin­g vid tillfället för arvskiftet. Eftersom det inte sker en reell försäljnin­g av bostaden när arvskiftet sker ska alltså inte övriga dödsbodelä­gare betala någon reavinstsk­att vid det tillfället. Det är först när en faktisk försäljnin­g av bostaden sker som man behöver deklarera en eventuell vinst och betala reavinstsk­att.

Så de som blir utköpta får ett värde som har anpassats efter att bostadsäga­ren övertar ansvaret för reavinstsk­atten och behöver således inte tänka på någon deklaratio­n. Arvslotten man får genom att bli utköpt ska inte beskattas på något annat sätt heller eftersom det inte längre finns någon arvsskatt i Sverige.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden