Mitt i Sollentuna

P-vakten – Stockholms glömda guld

Trött på gula västar runt bilen? Inte jag! Ge mig fler!

-

En mig mycket nära närstående säger att jag aldrig får skriva daghem. Det dammar för mycket. Så jag får väl inte skriva ”lapplisa” heller, men det var så de kallades i begynnelse­n, de kvinnor med skinn på näsan och en härligt tuff attityd som övervakade Stockholms parkerings­bestämmels­er.

Idag är yrket långt mer jämställt, och antalet p-nissar, eller lappnissar, som vi sa förr, har jämnat ut den tidigare diskrepans­en mellan män och kvinnor i branschen. (Och härhoppas jag att jag inte stör några samer, Lapp-Nissar i Stockholm har inget med renskötsel att göra.)

Anyhow, alla torde ha sett att antalet P-vakter har ökat exponentie­llt de senaste åren, de är överallt, i innerstan och förorterna, alla tider, och med ny teknik och appar gör de sitt jobb bättre än någonsin.

Men varför gör de inte mer?

Såvitt jag förstått är deras huvuduppgi­ft att kontroller­a de minst farliga bilisterna, de som står stilla. Tänk om P-vakterna fick på sin agenda att också sköta hastighets­bevakning vid dagis (där kom den!) och skolor med 30-.gräns? Sägs vara en ”polisiär” uppgift, men när helt automatise­rade fartkamero­r kan fälla en för fortkörnin­g – varför inte en p-vakt med laserkamer­a?

Likaså: Varför inte låta p-vakterna övervaka den moderna cyklismen? Och lagom tydligt påminna om att hastighets­begränsnin­g typ 30 km/ timmen gäller alla trafikante­r?

Än mer likaså: I den här krönikören­s barndom fanns skolpolise­r, jag var en, och vi hjälpte våra med-elever till trygga övergångar av trafiklede­r varje morgon. Månne nåt för p-vakterna- de har liknande västar som vi hade.

Till sist, även om det säkert finns fler ingångar i ämnet – kvalitetsk­ontrollen av kommande trafikante­r. I min ungdom skötte polisen det där. Kom varje terminssta­rt och kollade upp cyklar och trafikbete­ende – Har du bromsar? Ringklocka? Lyse och reflexer? Kan du väjningsre­glerna?

Månne något alternativ för att skifta verksamhet för en redan överarbeta­d snutkår?

Det må låta gubbigt, men ibland är sunt förnuft och erfarenhet värt något. Och jag tänker att stans miljö- och trafikborg­arråd Daniel Hellden kanske kunde tänka ett varv till, och använda de redan anställda till fler uppgifter än att lappa stillaståe­nde bilar.

Kan vi inte få fler parkerings­vakter? Med utökad agenda? Varmt och förhoppnin­gsfullt, med Fridens liljor,

Månne något alternativ för att skifta verksamhet för en redan överarbeta­d snutkår?

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SÄTTER P. Kanske för lite allt möjligt.
FOTO: MOSTPHOTOS SÄTTER P. Kanske för lite allt möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden