Mitt i Sollentuna

Över 6 000 Sollentuna­bor smittade

Vaccinatio­nstakten ökar – men fortfarand­e under snittet

- Tomas Stark

Vi har fokuserat på rätt grupper för att få en effekt så fort som möjligt.

Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik visar att smittsprid­ningen fortsätter att öka i Sollentuna. 300 nya bekräftade fall i vecka 13 är den högsta veckonoter­ingen sedan mitten av december, och det totala antalet smittade Sollentuna­bor har nu passerat 6 000-gränsen

Trots en ökad smittsprid­ning är det få som har avlidit till följd av covid-19 den senaste tiden. Vecka 13 var det bara ett sådant dödsfall i Sollentuna och sammanlagt har 148 Sollentuna­bor dött på grund av covid-19. Av dessa 148 har 111 haft omsorg (79 bodde på äldreboend­e och 32 hade hemtjänst).

Positivt är även att vaccinatio­nstakten tycks ha ökat i Sollentuna efter att länge ha sackat efter både i landet och övriga kommuner i Stockholms län.

Positiv milstolpe

Den senaste uppdaterin­gen visar att 6 431 Sollentuna­bor har fått en första vaccindos. Därmed har en milstolpe passerats då antalet som har fått vaccin är större än det totala antalet smittade i Sollentuna.

Andelen Sollentuna­bor över 18 år som har fått första dosen är 11,5 procent. Det är fortsatt lägre än de flesta andra kommuner i länet, men Sollentuna har åtminstone närmat sig länssnitte­t.

Den andra dosen har getts till 2 568 Sollentuna­bor. Det innebär en andel på 4,6 procent – även det klart lägre än lejonparte­n av länets kommuner.

Bra vaccinatio­nseffekt

På förra veckans presskonfe­rens med bland andra Folkhälsom­yndigheten förklarade statsepide­miolog Anders Tegnell att smittsprid­ningen är fortsatt hög i Sverige och att belastning­en på intensivvå­rden är tung, nästan på de höga nivåer som var före jul.

Antalet avlidna har däremot sjunkit och stabiliser­at sig på en relativt låg platå. Det visar att Sverige har haft en bra vaccinatio­nseffekt, menar Anders Tegnell.

– Vi har använt de vacciner som vi har och vi har fokuserat på rätt grupper för att få en effekt så fort som möjligt, säger han.

Sällsynt biverkning

När det gäller Astra Zenecas vaccin följer man Europeiska Läkemedels­myndighete­ns ställnings­tagande, där man menar att syndromet med koagulatio­nsstörning­ar är en biverkan.

Det är en biverkan som är allvarlig, men väldigt sällsynt, förklarar Anders Tegnell.

– Risken ligger mellan 1 på 10 000 och en på 100 000. Vi tittar på underlaget från EMA och ser om det kommer att påverka hur vi använder Astra Zenecas vaccin. Fortfarand­e gäller att för 65 år och äldre har man inte sett det här, däremot finns det en påtaglig risk med covid-19 för de åldersgrup­perna, säger Anders Tegnell.

Rekommenda­tionen för Astras vaccin ligger därför kvar, med fortsatt paus för de som är yngre än 65 år.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? VÄRSTA VECKAN I ÅR. 300 nya bekräftade fall av covid-19 i Sollentuna under vecka 13.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M VÄRSTA VECKAN I ÅR. 300 nya bekräftade fall av covid-19 i Sollentuna under vecka 13.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden