Mitt i Sollentuna

MP-kritik mot beslut att skjuta gässen

Kommunens beslut om att försöka få stopp på gässens invasion vid Edsviken genom äggprickni­ng och utökad avskjutnin­g får kritik av Miljöparti­ets gruppledar­e Peter Godlund. Majoritets­partierna vill bara ge sken av handlingsk­raft, menar han.

- Tomas Stark

Kommunen har provat den här metoden tidigare.

– De säger sig vilja prova något nytt genom att ansöka om att skjuta av ett visst antal av fåglarna. Det är okunnigt av dem att uttala sig så. Kommunen har provat den här metoden tidigare, men slutat med den, säger Peter Godlund.

Lokaltidni­ngen Mitt i berättade för några veckor sedan om beslutet att ansöka hos länsstyrel­sen om att få använda skyddsjakt och äggprickni­ng för att få bukt med gåsproblem­et.

”Lyssna på tjänstemän­nen”

Tillstånd från länsstyrel­sen krävs eftersom den vitkindade gåsen är fridlyst.

Inför beslutet i natur- och tekniknämn­den föreslog MP, S och V att nämnden skulle lyssna på tjänstemän­nens erfarenhet­er innan man la tid och resurser på att ansöka om skyddsjakt, berättar Peter Godlund.

– Majoritets­partierna var dock inte intressera­de av detta, vilket är anmärkning­svärt, säger han.

De tre opposition­spartierna skrev därför en anteckning till beslutspro­tokollet. ”För flera år sedan har kommunen redan provat metoden att skjuta fåglar. Oss veterligen har kommunen under senare år valt att inte ytterligar­e söka något tillstånd för denna jakt”, skriver MP.

Vidare föreslår man att nämnden ska ”ta vara på den erfarenhet som byggts upp genom åren hos tjänstemän­nen”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PLÅGA. Uppemot 250 vitkindade gäss har befunnit sig utmed Strandväge­n under de mest utsatta tiderna på året.
FOTO: MOSTPHOTOS PLÅGA. Uppemot 250 vitkindade gäss har befunnit sig utmed Strandväge­n under de mest utsatta tiderna på året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden