Mitt i Sollentuna

Ökad militär närvaro i skärgården

- Naimi Lundegård VÄRNPLIKTS­UTBILDNIG. Militärens närvaro i Stockholms skärgård ökar när värnplikti­ga gör sin sjöpraktik under maj och juni. AVSTÅND. Kapten Rebecca Landberg uppmanar folk att hålla avstånd vid övningar. ÄNDRAT OMVÄRLDSLÄ­GE. FOTO: ASTRID AMT

SKÄRGÅRDEN

En osäkrare omvärld har fått försvarsma­kten att utöka sin närvaro i Stockholms skärgård de kommande månaderna. Nu varnar marinen: Agera inte på selfiesuge­t och se till att hålla avstånd!

I maj och juni kommer militären märkas av allt mer i Stockholm skärgård. Då genomförs intensifie­rade övningar som ett svar på en osäkrare omvärld.

– Det har skett en militär upptrappni­ng i Östersjön och det är överlag fler nationer som befinner sig där i dag. Det innebär att även Sverige behöver visa sin närvaro, säger kaptenen Rebecca Landberg som är kommunikat­ionschef för marinen.

Sjöpraktik i skärgården Samtidigt håller även försvarsma­ktens värnplikti­ga på med sin sjöpraktik under våren och sommaren. Det är motormekan­iker som behöver öva på att ta hand om maskinerie­t, artillerie­t som ska lära sig att hantera båtens kanoner och signalmatr­oser som måste praktisera bryggtjäns­tgöring.

– Vi behöver vara till sjöss för att bedriva vår utbildning och praktik, därför kommer närvaron att öka.

Övningar väcker nyfikenhet Under pandemiåre­t har även antalet fritidsbåt­ar och privatpers­oner i skärgården ökat, något som försvarsma­kten märkt av. Enligt Rebecca Landberg är det inte ovanligt att båtägare och privatpers­oner tar sig för nära militärbåt­arna under deras övningar. Ibland har nyfikna personer velat ta selfies tillsamman­s med övningsbåt­arna, något som kan bli farligt.

– Det är viktigt att hålla avstånd när militären övar, vi kan ha redskap i vattnet som kan skada både oss och privatpers­oner. Ser du militären i skärgården så är det viktigt att du kommer ihåg att hålla avstånd, säger Rebecca Landberg.

En dyr förtöjning

Ett annat problem som uppstått är fritidsbåt­ar som förtöjer vid skyddsobje­kt och militära övningsomr­åden. Att förtöja på ett skyddsobje­kt är förbjudet och kan sluta i höga böter. I vissa fall kan det också bli farligt för privatpers­oner att ta sig in på militärens övningsomr­åden när de övar.

– Det är otroligt viktigt att tar ansvar om du ser en varningssk­ylt, hör signaler eller ser röd flagg. Att ta sig in på ett skyddsobje­kt kan bli både farligt och dyrt, säger Rebecca Landberg.

Vi kan ha redskap i vattnet som kan skada både oss och privatpers­oner.

Allt fler nationer visar sig idag i Östersjön. Därför har försvarsma­kten intensifie­rat sina övningar.

 ?? FOTO: JONAS OLSSON/FÖRSVARSMA­KTEN ??
FOTO: JONAS OLSSON/FÖRSVARSMA­KTEN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden