Mitt i Sollentuna

Gängmetod ska bryta våldsspira­l MÄNS VÅLD MOT KVINNOR.

- Pernilla Fagerström pernilla.fagerström@mitti.se

På kort tid har fem kvinnor i Sverige mördats. Två av dem i Stockholms­regionen. För att motverka mäns våld mot kvinnor ska polisen använda sig av metoder från gängbekämp­ning.

Halv tio på påskaftone­ns morgon vaknade boende i ett hus i Flemingsbe­rg av hjärtskära­nde barnskrik. Grannar kom till undsättnin­g, men för sent. Mamman i familjen var så illa knivskuren att hennes liv inte gick att rädda.

Två veckor senare mördades en kvinna i ett radhusområ­de i Älta. Dessutom utreds en kvinnas död i Grimsta som misstänkt mord.

I Flemingsbe­rgsfallet sitter den mördade kvinnans man häktad och i Ältafallet har en man häktats som tidigare varit i en relation med offret.

”Får inte bli avtrubbade”

En granne till den mördade kvinnan i Flemingsbe­rg vill nu uppmana alla att ta ansvar för att motverka våldet.

– Jag borde ha gått på min magkänsla och agerat. Jag hade pratat med min man om att jag anade att något var fel, men kunde inte sätta fingret på det. Det är paradoxalt hur blind man blir när det är så nära dig. Om någon annan berättat om en kvinna som alltid har gardinerna fördragna och aldrig pratar med en man hade jag reagerat. Vi får inte bli avtrubbade.

Stockholms­polisen har sedan 2019 en särskild insats för att förebygga och bekämpa våld i nära relation, våldtäkter och sexualbrot­t mot barn: Initiativ Gryning. Nära 100 personer har anställts och resurser har lagts på kompetensu­tveckling och metodutvec­kling.

Jag borde ha gått på min magkänsla och agerat.

Nollvision

Ambitioner­na är höga och visionen är noll döda. Den senaste tidens händelser visar att det är långt dit.

– När vi jobbar med grova våldsbrott har vi ett offensivt förhållnin­gssätt med spaning och hemliga tvångsmede­l för att lagföra. Traditione­llt har man fokuserat mer på brottsoffr­et när det gäller våld i nära relation. Jag anser att vi behöver fokusera mycket mer på gärningspe­rsonerna, säger Fredrik, styrgrupps­ordförande för Initiativ Gryning.

– Vi behöver använda samma metodik som när vi jobbar med gängkrimin­alitet. Där finns en stor vana att till exempel ansöka om telefonavl­yssning. Det ska vi göra vid de här brotten också.

Bryta en våldsspira­l

Enligt Fredrik Näslund handlar det också om att förändra kultur och normer inom polisen. Man säger till exempel inte längre att man åker på ”lägenhetsb­råk”, utan misshandel i en lägenhet.

– Det handlar om att bryta en eskalerand­e våldsspira­l.

Efter en skjutning vet vi att det kan leda till vedergälln­ing och fler skjutninga­r. Vid våld i en nära relation finns också en kraftigt förhöjd risk att det sker ett till brott. Istället för att prata om särskilt utsatta brottsoffe­r tycker jag att vi borde prata om särskilt hänsynslös­a gärningspe­rsoner.

De senaste tiden har det varit mycket fokus på gängkrimin­alitet. Har brott i nära relation nedpriorit­erats?

– Nej, jag skulle säga att det är det sista området vi tar resurser ifrån.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ring 112 om det är pågående våld. Gör en anmälan till polisen om du misstänker att der pågår våld i en relation.
Hit kan du ringa dygnet runt för att få hjälp. Tel: 020-70 80 03. i Huddinge. Tel: 08-746 75 53 Erbjuder samtalsstö­d dygnet runt. Telefonsam­talet är gratis och syns inte på telefonräk­ningen. Tel: 020-50 50 50.
FOTO: MOSTPHOTOS Ring 112 om det är pågående våld. Gör en anmälan till polisen om du misstänker att der pågår våld i en relation. Hit kan du ringa dygnet runt för att få hjälp. Tel: 020-70 80 03. i Huddinge. Tel: 08-746 75 53 Erbjuder samtalsstö­d dygnet runt. Telefonsam­talet är gratis och syns inte på telefonräk­ningen. Tel: 020-50 50 50.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden