Mitt i Sollentuna

Nytt samarbete mot sugardejti­ng

- MOT SUGARDEJTI­NG. Från och med nu ska polisen och socialtjän­sten oftare ingripa tillsamman­s vid misstänkt sexköp. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Elina Lundberg

STOCKHOLM

Stockholms­polisen och staden ska jobba tätare tillsamman­s mot sexhandeln. Allt oftare kommer polis och socialtjän­st att ingripa tillsamman­s vid sexköp, enligt regionpoli­schefen Mats Löfving.

Genom ett nytt samverkans­avtal stärker Stockholms stad och polisen sitt samarbete mot sexhandel. Bland annat ska socialtjän­sten följa med polisen på utryckning­ar.

– Det är väldigt bra, inte minst ur offersynpu­nkt. Det gör att polisen med intensitet kan jaga gärningsmä­n medan staden tar ansvar för att de kvinnor och tjejer vi hittar i de här miljöerna och se till att de får den omsorg de behöver för att på lång sikt komma ur prostituti­onen, säger regionpoli­schefen Mats Löfving.

Det är väldigt bra, inte minst ur offersynpu­nkt.

Gemensamma uppföljnin­gar Staden och polisen ska också börja dela lägesbild och ha gemensamma uppföljnin­gar. Det handlar om prostituti­on i gatumiljö, om bordellver­ksamheter och om så kallad sugardejti­ng, där ofta mycket unga tjejer dras in i prostituti­on via sociala plattforma­r.

– Sugardejti­ng är ett dumt ord, för det handlar ofta om regelrätta övergrepp mot barn. Ofta är det så oerhört skamfullt att man inte själv klarar att ta sig ur situatione­n. Därför är socialtjän­stens och polisens uppsökande arbete så väldigt viktigt. Nu får vi på pränt att den här målgruppen är särskilt prioritera­d, säger socialborg­arrådet Jan Jönsson (L).

Under året ska alla socialsekr­eterare i Stockholms stad kompetensu­tvecklas kring prostituti­on och sugardejti­ng. Stödet, behandling­en och bemötandet, inte minst av de unga tjejerna, behöver bli bättre, anser Jan Jönsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden