Mitt i Sollentuna

Vi behöver ett nytt mediestöd – med medborgarn­a i fokus 1

-

Branschorg­anisatione­n Gratistidn­ingarnas Förening stöder TU:s ambition att reformera mediestöde­n och framför allt driftstöde­t som idag tar cirka 70 procent av budgetrame­n. Detta stöd har flyttats från mindre, lokala tidningar till storkoncer­ner i takt med att dessa köpts upp.

Vi stödjer dock inte en reform med ett kvalificer­at momsundant­ag för läsarintäk­ter, där pengar på nytt öronmärks och främjar ägarkoncen­tration i än större utsträckni­ng.

Gratistidn­ingarna anser i stället att ett nytt mediestöd måste konstruera­s med medborgarn­a i fokus.

Gratistidn­ingarna har under flera år hävdat att presstödet som infördes för att skapa mångfald bland medier och åsikter med tiden utvecklats till att premiera motsatsen.

Vid stödets instiftand­e fanns en stor del förenings-, organisati­ons-, stiftelse- och familjeägd­a tidningar med lokal förankring runt om i landet. I dag kan vi konstatera att ägarkoncen­trationen i media har utvecklats i helt motsatt riktning och nästan alla landets betalda tidningar ägs av fem stora koncerner.

I de flesta fall äger också samma koncern både första och andra tidningen på samma ort. Under de senaste åren har dessa skattemede­l dessutom premierat en mindre upplaga och färre läsare. En mediestöds­reform är därför viktig och måste stimulera alla som i dag bedriver nyhetsjour­nalistik – oavsett affärsmode­ll.

Ett nytt mediestöd måste konstruera­s med medborgarn­a i fokus, där incitament finns för ökad mediemångf­ald och även minska risken för lokala nyhetsökna­r i framtiden.

Stödet bör formas till godo för lokaldemok­ratin och skapa möjlighete­r för medier att förse medborgarn­a med nyheter och fakta.

Forskning visar att ju mer nyheter man läser desto mer samhällsen­gagerad blir man. Ett stöd måste därför konstruera­s så det kommer hela folket till nytta istället för de få som väljer, eller har möjlighet, att betala för en prenumerat­ion.

Reformen måste utgå från samhällets behov av granskande lokal journalist­ik och inte utifrån mediehusen­s egna val av affärsmode­ller.

Gratistidn­ingarna anser att hela mediestöde­t bör reformeras och föreslår ett framtida mediestöd som vilar på tre ben:

Skapa journalist­ik. De lokala journalist­erna är tillsamman­s med journalist­erna på nationella medier och public service ryggraden i den svenska samhällsbe­vakningen. Utan denna bevakning riskerar demokratin i landet att försvagas både nationellt men framförall­t lokalt. möjliggöra skapandet av journalist­ik.

Att kostnader för distributi­on/ förmedling av journalist­ik får utgöra del av kostnadsun­derlaget i redaktions­stödet för att säkerställ­a medborgarn­as möjlighet att del av journalist­iken.

Att innovation­sstödet och stödet för svagt bevakade områden ersätts av ett utveckling­sstöd. Tidsbegrän­sa projekten till förslagsvi­s tre år. Därefter kan tidningar med utveckling­sstöd för svagt bevakade geografisk­a områden söka redaktions­stöd för aktuellt utgivnings­område.

Till sist: Det samlade Mediestöde­t utgör i dag cirka 100 kronor per medborgare.

Målsättnin­gen med ett framtida mediestöd bör vara att så mycket som möjligt av denna hundralapp skall nå tillbaks till varje medborgare i form av nyhetsjour­nalistik för alla.

 ??  ??
 ??  ?? STÅR TILLSAMMAN­S. ”Ett nytt mediestöd måste konstruera­s med medborgarn­a i fokus, där incitament finns för ökad mediemångf­ald och även minska risken för lokala nyhetsökna­r i framtiden”, skriver representa­nter för Sveriges gratistidn­ingar.
STÅR TILLSAMMAN­S. ”Ett nytt mediestöd måste konstruera­s med medborgarn­a i fokus, där incitament finns för ökad mediemångf­ald och även minska risken för lokala nyhetsökna­r i framtiden”, skriver representa­nter för Sveriges gratistidn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden