Mitt i Sollentuna

Tips för smidig balkongodl­ing

- Nästa vecka: Trädgårdsj­ournaliste­n Bella Linde. Hannes Holmström tema@mitti.se Rätt växt på rätt plats. Väderstrec­k. ”Läs på om vilka växter som trivs i det väderstrec­k som din balkong Exotiskt rum. Självvattn­ande krukor. SMIDIG METOD. Få fler tips

Drömmer du om lugnt sommarhäng i en prunkande trädgård du slipper vattna och rensa ogräs i stup i kvarten? Att helt undvika lort under naglarna kan bli svårt, men det finns tricks för att komma undan onödigt arbete.

Efter flera år inom IT-branschen sadlade Pia Hedenblad från Huddinge om och satsade på drömjobbet som trädgårdsa­rkitekt.

– I dag jobbar jag mycket med privatpers­oner, både med nyprodukti­on och gamla trädgårdar. Men också med bostadsrät­tsförening­ar. Det är roligt att få göra fina utemiljöer för de som bor i lägenhet men som har tillgång till en gemensam trädgård, säger Pia Hedenblad.

Här är några av Pias bästa tips för en lättskött tr’ädgård:

1. RÄTT VÄXT PÅ RÄTT PLATS.

Har du en trädgård som badar i sol hela dagen? Se då till att skaffa växter som trivs

2. TÄCK BARMARK MED VÄXTER.

Behovet för rensning av ogräs och även vattning kommer att minska, eftersom markfukten i den öppna jorden dunstar snabbare.

Vill du skaffa en häck så välj en friväxande, i stället för en sort som du behöver klippa 2-3 gånger per säsong.

3. FRIVÄXANDE HÄCK.

Kantsten eller kantstål är två sätt att avdela rabatter från gräsmatta eller grusyta. Då håller sig de olika ytorna på plats och du slipper rensa massa gräs som vill ta sig in överallt. Passa gärna på att sätt dessa lågt så att man kan köra över dem med gräsklippa­ren. Så slipper du köra med trimmer.

4. SEPARERA YTORNA. 6. INBYGGD VATTENRESE­RVOAR.

Att ha många krukor på altanen är fint men det kräver ganska mycket jobb och passning med vattning. Köp krukor med inbyggda vattenrese­rvoarer så blir det enklare.

Rensa bort ogräs tidigt på våren och ta bort ogräset innan det sätter frö. På så sätt kan du tillbringa mer tid i hängmattan på sommaren då du minskat ogräsets framfart tidigt.

Obs! Lägg inte ogräs med frökapslar i komposten. Då kommer de ju tillbaka igen. Släng dem bland brännbara sopor i stället.

7.HÅLL OGRÄSET KORT.

”Har man balkong behöver man inte bekymra sig lika mycket över bar jord. Men rätt växt på rätt plats är fortfarand­e en viktig fråga”, säger Pia Hedenblad.

● är i. Då har du gjort det lättare för dig själv, och slipper vattna hela tiden.”

● ”Har man inglasad balkong så kan man prova på lite exotiska växter, till exempel fikon, som kan stå ute i kruka året runt. Men att man skyddar dem med fiberduk på vintern.”

● ”Vill man ha en riktigt lättskött balkongodl­ing kan man skaffa självvattn­ande krukor. Då behöver man fylla på krukan kanske en gång i veckan, beroende på hur varmt det är och hur krukan är konstruera­d.”

● på Pia Hedenblads instagram: @hedenblads­tradgard.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Trädgårdsa­rkitekten Pia Hedenblad använder sig gärna av biokol i odlingar, vilket både kan spara vatten och göra att man slipper oroa sig för att växter torkar ut.
FOTO: PRIVAT Trädgårdsa­rkitekten Pia Hedenblad använder sig gärna av biokol i odlingar, vilket både kan spara vatten och göra att man slipper oroa sig för att växter torkar ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden