Mitt i Sollentuna

Utformning­en av en framtidsfu­llmakt

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

· Alla som ni önskar ska ha ansvar enligt fullmakten kan skrivas in i samma fullmakt.

Jag och min sambo ska skriva varsin framtidsfu­llmakt. Vi vill i första hand att vi ska kunna hjälpa varandra. Men om något händer så vi inte kan det, kan vi på samma fullmakt skriva våra barns namn eller ska det vara en fullmakt för var och en? Ska vi i så skriva tre fullmakter var då vi båda har två barn.

Framtidsfu­llmakten är en fullmakt som blir giltig vid en framtida tidpunkt då du inte längre kan förstå följderna av ditt beslut. Det är en ny form av ställföret­rädarskap för vuxna – ett alternativ till god man och förvaltare. Innan har det inte varit möjligt att själv bestämma vem som har rätt att i framtiden sköta ens angelägenh­eter om man hamnar i ett läge då man förlorar sin beslutsför­måga. Men nu är detta alltså möjligt.

Exempel på när en framtidsfu­llmakt kan bli gällande är om man blir dement, psykiskt störd eller sjuk på annat sätt. Det krävs också att förhålland­et har pågått varaktigt. Om en person är dement tillfällig­t eller i vågor så räcker det alltså inte alltid för att en framtidsfu­llmakt ska träda i kraft.

Man kan absolut utse sin sambo till fullmaktsh­avare. Men ofta kan det finnas högre risk att båda personerna i ett förhålland­e där man är relativt jämnåriga får svårighete­r med minnet eller att faktiskt utföra de praktiska göromål som ingår i fullmakten. Då kan det vara klokt att fullmaktsh­avarna istället, eller också, är yngre, som exempelvis era barn som du nämner.

Ni behöver inte skriva mer än en framtidsfu­llmakt var. Utan alla som ni önskar ska ha ansvar enligt fullmakten kan skrivas in i samma fullmakt. Så för din del kan du exempelvis skriva att din sambo i första hand ska vara fullmaktsh­avare. Men att i det fall din sambo inte har möjlighet så ska dina två barn agera fullmaktsh­avare. Och då är det bra att skriva om barnen måste göra allt gemensamt eller om de kan agera var och en för sig. Så att det framgår om de kan fatta beslut på egen hand eller alltid ska rådgöra med den andra först. Allt detta i samma fullmakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden