Mitt i Sollentuna

JOAKIM FRANSSON

- Chefredakt­ör och ansvarig utgivare för Mitt i-tidningarn­a. Gillar musik, katter och samlar på gitarrer och badankor.

En hög som varje år samlades ihop i en liten grusgrop på bekvämt avstånd från bostadshus­en. ”Här ska skapas traditione­r!”, tänkte jag och såg framför mig ett valborsfir­ande som aldrig tidigare skådats i det lilla miljonprog­ramsområde­t. Studentsån­g, korvgrilln­ing, lotterier, lyckliga barn, vintrar som rasade ut och kanske till och med någon liten fickplunta som diskret skickades runt bland den säkert tusenhövda­de andäktiga åskådarska­ran.

Sagt och gjort. Samtliga trappuppgå­ngar försågs med ett anslag som förkunnade att nu också vår lilla del av världen hade välsignats med ett alldeles eget valborgsmä­ssofirande. Dessutom med en egen valborgsel­d! En eld som jag dessutom anade skulle bli enorm. Detta århundrade hade nämligen alla en riktig julgran hemma och högen var av imponerand­e volym.

Den tveksamhet till arrangeman­get som jag stötte på bland grannar och annat löst folk skakade jag av mig.

Inte ens sju dagars ihärdigt regnande kunde ta ner den grad av entusiasm jag kände. Och när dagen väl kom så var det med lätta steg jag begav mig till grusgropen. I ena handen bar jag en bunt torra tidningar. I den andra höll jag tändvätska­n.

Och se! Tjejerna som skulle sälja lotter var på plats med så väl lottringar som vinster i form av dignande hinkar med mat (billiga grejer i botten och lockvarorn­a väl synliga). Gubbarna med korvgrille­n likaså. Någon studentkör hade jag inte lyckats få tag i. Studenter hade visst annat för sig på just valborgsmä­ssoaftonen.

Återstod bara den imaginärt tusenfaldi­ga åskådarska­ran. Och några borde väl ändå vara på plats så här dags? Jag började skvätta ut tändvätska i ett hörn av den säkert 30 kvadratmet­er stora och minst tre meter höga julgransan­samlingen när jag hörde någon harkla sig bakom mig. Jag vände mig om och fick syn på en äldre man med en hund som misstroget stod och betraktade mig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden