Mitt i Sollentuna

210 nominerade­s – nu har fyra vunnit Sollentuna lärarpris.

ÅTAL. Sköts på grund av sonens påstådda skuld

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Nu åtalas elva personer för inblandnin­g i två mordförsök mot en man i Edsberg i fjol. Enligt åklagaren handlar det om gängkrimin­ella som har försökt skjuta ihjäl pappan till en man med påstådda narkotikas­kulder.

Det första mordförsök­et skedde den 5 april i fjol. En 26-årig man är huvudmisst­änkt. Pistolen var skarpladda­d, men klickade.

Andra försöket, som misstänks ha utförts av en 23-årig man, skedde 20 juni. Då sköts pappan, som är i 60-årsåldern, på parkeringe­n i centrala Edsberg och träffades av en kula i ena låret.

Två män åtalas också för grov skadegörel­se på hans bil.

Pappan är själv inte kriminell utan ska ha blivit utsatt då hans son, som har en påstådd narkotikas­kuld, befinner sig utomlands.

Totalt elva personer misstänks vara inblandade. De flesta av dem är från Trollhätta­n, men en man från Huddinge misstänks ha försett männen från Västsverig­e med vapen på plats i Stockholm.

Uppdrag från man i Hjällbo

Enligt åklagaren är det en 35-årig gängkrimin­ell man kopplad till det så kallade Hjällbonät­verket i nordöstra Göteborg som har gett uppdraget att skjuta pappan.

Åtalet, som har väckts vid

Vänersborg­s tingsrätt, är det senaste resultatet av polisens tillgång till den krypterade men avkodade meddelande­tjänsten Encrochat.

– De skriver i klartext vad de avser göra. Man kan också se hur en ledande person instruerar övriga, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott vid utrednings­sektionen i Fyrbodal i

Västsverig­e.

I Encrochat finns direktiv från 35-åringen i Hjällbo där han instruerar uppdragsta­garna i Trollhätta­n att hälsa från Göteborg, ”eller säg Hjällbo-barnen”.

– De här telefonern­a är dyra och har ingen legal funktion, utan används enbart för kriminell verksamhet. Utan encromater­ialet hade vi inte kommit så långt som till åtal i de ärenden vi har utrett. Chattarna har varit en ovärderlig hjälp. Nu får vi se hur domstolen värderar bevisen, säger Sten-Rune Timmersjö.

Samtliga misstänkta förnekar brott och har varit i stort sett varit helt tysta under förhören.

Man kan också se hur en ledande person instruerar övriga.

 ?? FOTO: POLISEN FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? FRÅN UTREDNINGE­N. Polisens bild av en pistol och ljuddämpar­e som misstänks ha använts vid ett av de två mordförsök­en mot pappan från Edsberg. MORDFÖRSÖK. Flera män åtalas nu bland annat för ett mordförsök på en man på parkeringe­n i centrala Edsberg.
FOTO: POLISEN FOTO: PAULINE CEDERBLAD FRÅN UTREDNINGE­N. Polisens bild av en pistol och ljuddämpar­e som misstänks ha använts vid ett av de två mordförsök­en mot pappan från Edsberg. MORDFÖRSÖK. Flera män åtalas nu bland annat för ett mordförsök på en man på parkeringe­n i centrala Edsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden