Mitt i Sollentuna

Här dyker skräpet upp!

Under ytan döljer sig en soptipp. Det menar hobbydykar­na som rensar Edsviken.

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

FRIVILLIGA. Dykare gjorde insats i Sollentuna SOLLENTUNA

– Under ytan är det en soptipp. Vi är hobbydykar­e som gör det här på eget initiativ, så säkerheten kommer först. Hittar vi en gifttunna så lämnar vi den. Fokus är på plast, däck och batterier. En glasflaska på fem meters djup får ligga kvar. Den gör ingen skada, tvärtom kan den bli ett habitat för fisk, säger Eriq Agélii som var med och drog igång Rena Botten tillsamman­s med dykorganis­ationen GUE Sweden.

Det är en solig men kylig lördagsmor­gon på Turebergs båtklubb. Eriq Agélii och Fredrik Johansson från Rena Mälaren har en liten dragning för de 10–15 personer som ska hjälpa till på land med att få upp dykarnas fynd.

– Ni kommer att bli väldigt skitiga. Och ni kommer att få lyfta tungt. Vi dykare har hjälp av vattnet när vi lyfter, men det har inte ni, säger Eriq Agélii.

Dyker på helgerna

Även de som ska jobba på land är frivilliga krafter, nästan alla från Rotary Sollentuna, föreningen som har bjudit in de två ideella dykarsälls­kapen till Edsviken.

– De dyker efter skrot nästan varje helg, men det här är första gången de dyker tillsamman­s, säger Benkt Kullgard från Rotary Sollentuna.

Fredrik Johansson förklarar att tre ryck i repet är en varning som betyder att något har hänt och att hjälp ska tillkallas. Men förhoppnin­gsvis ska dykaren kunna följa linan och dyka upp vid bryggan och signalera med tummen upp, vilket betyder dra upp.

– Det är ännu kallt i vattnet så det blir nog max en timmes dykning. Sedan behöver vi komma upp och ta en kaffe, säger Eriq Agélii medan han kränger på sig sin dykardräkt.

Fem dykare från Rena Mälaren och tre från Rena Botten deltar, och det dröjer inte länge innan de signalerar till folket på bryggan att det är dags att dra upp repet.

Svårjobbad botten

Skrotfynd efter skrotfynd fiskas upp, även om det snabbt blir svårjobbat under ytan då sikten försvinner nästan helt när bottens dy rörs upp. – Edsvikens botten är extremt dyig. Det gör att skräpet sjunker ner och att vattnet grumlas väldigt snabbt, säger Eriq Agélii.

Två fulla släpkärror med båtbatteri­er, däck, plastslang­ar och en del annat plockas trots allt upp från Edsvikens botten.

– Är det enklare dykförhåll­anden kan vi hitta betydligt mer på samma tid, men det gör inget. Den stora poängen med det vi gör är att visa båtklubbar­na, och andra, vad som händer när skräp kastas i vattnet. Hade det sett lika illa ut på land så hade folk skrikit högt, men det här är accepterat bara för att det är under den vackra ytan, säger Eriq Agélii.

Under ytan är det en soptipp. Fokus är på plast, däck och batterier.

 ??  ??
 ??  ?? HOPP FRÅN BRYGGAN. En av dykarna från Rena Botten ger sig ner i Edsvikens vatten.
HOPP FRÅN BRYGGAN. En av dykarna från Rena Botten ger sig ner i Edsvikens vatten.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Erik Agélii.
FOTO: TOMAS STARK Erik Agélii.
 ??  ?? BRIEFING. Fredrik Johansson från Rena Mälaren, Eriq Agélii från Rena Botten, och Benkt Kullgaard från Rotary Sollentuna.
BRIEFING. Fredrik Johansson från Rena Mälaren, Eriq Agélii från Rena Botten, och Benkt Kullgaard från Rotary Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden