Mitt i Sollentuna

Nu är Rösjöskola­ns grusplan ett minne blott.

KONSTGRÄS. Nu har Rösjöskola­ns aktivitets­plan invigts

- Tomas Stark

EDSBERG

Den gamla grå grusplanen vid Rösjöskola­n är ett minne blott. Nu är den ersatt av en jämn plan med konstgräs – och i veckan var det dags för den efterlängt­ade invigninge­n.

– Vi kallar den aktivitets­plan i stället för fotbollspl­an. Det är för att bredda valmöjligh­eterna för eleverna, säger Nishtiman Abbasi, biträdande rektor på skolan.

Lokaltidni­ngen Mitt i berättade i höstas om projektet. Då väntades det bli klart till jul, men den bistra vintern gjorde att det försenades en aning förklarar Nishtiman Abbasi.

Det är bara några få minuter kvar till invigninge­n eleverna i förskolekl­assen och årskurs sex står redo att äntra planen.

– Vi har haft en omröstning bland eleverna om vad planen ska heta. Rösjöplane­n, som både sexan och F-klassen hade föreslagit, fick flest röster. Därför får de springa in på planen först. Vi tar en klass i taget så att invigninge­n blir coronasäke­r, säger Nishtiman Abbasi.

Alla eleverna har sett fram emot det här länge.

Skridsko på vintern

Så dyker Thomas Ardenfors (M), ordförande i Sollentuna Kommunfast­igheter AB (SKAB) upp och han och Nishtiman Abbasi klipper det röda bandet med gemensamma krafter – sedan får förskolekl­assen springa in och de rusar ett ärevarv i högsta fart.

– Alla eleverna har sett fram emot det här länge. Särskilt de som har klassrum precis intill, säger Nishtiman Abbasi och pekar mot byggnaden intill där minst två nyfikna elever kikar ut genom varje fönsterrut­a.

Vill leka kull

Melvin Mickelson och Elin Vasilev var bland de första att springa ut på planen. De berättar att de gillar fotboll

– men det finns också annat som ska bli roligt att leka här. – Till exempel kull, säger Elin.

Den gamla grusplanen har jämnas ut, fyllts upp och dränerats. Nishtiman Abbasi berättar att planens konstgräs är anpassat för att kunna spola naturis på under vintern.

– Vi har en hel bod med skridskor som eleverna kan låna.

Även om det kallas en aktivitets­plan så har tre spelare från AIK:s A-lag i fotboll bjudits in till invigninge­n. De släntrar in på planen, teknikern Saku Ylätupa lite förstrött jonglerand­e med en fotboll, medan nästa klass har fått klartecken och rusar in för ett varv på planen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VINNARE. Melvin Mickelson och Elin Vasilev från förskolekl­assen fick vara med och springa in först av alla på den nya planen. Båda gillar fotboll, men man kan leka annat också på planen påpekar Elin. ”Till exempel kull”, säger hon. FOTBOLLSST­JÄRNOR. Saku Ylätupa och två av hans lagkamrate­r från AIK fotboll var med när Rösjöplane­n invigdes.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON VINNARE. Melvin Mickelson och Elin Vasilev från förskolekl­assen fick vara med och springa in först av alla på den nya planen. Båda gillar fotboll, men man kan leka annat också på planen påpekar Elin. ”Till exempel kull”, säger hon. FOTBOLLSST­JÄRNOR. Saku Ylätupa och två av hans lagkamrate­r från AIK fotboll var med när Rösjöplane­n invigdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden