Mitt i Sollentuna

Skolan kan tvingas spara 46 miljoner

Det lutar åt att utbildning­snämnden måste spara mest pengar nästa år. Nu ska alla verksamhet­er inom Sollentuna kommun räkna på hur de drabbas av neddragnin­gar på 3-5 procent.

- Tomas Stark

Lägre personaltä­thet samt ökning av barn och elever i grupperna kan påverka skolresult­at.

Just nu pågår budgetproc­essen för Sollentuna kommun 2022. Klart redan nu är att det vankas besparinga­r på 3–5 procent i de flesta av nämnderna. Och då blir det skolan som måste spara mest pengar.

– Alla nämnder har fått i uppdrag att ta fram en beskrivnin­g av konsekvens­erna av en besparing på 3–5 procent, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden och kommunstyr­elsens vice ordförande.

Den nämnd som har störst budget, och därmed ska göra störst besparinga­r enligt schablonen, är utbildning­snämnden. Där innebär ”effektivis­eringskrav” på 3–5 procent en summa på 45,8 miljoner kronor.

Och det kan slå mot eleverna. Så här skriver tjänstemän­nen på utbildning­skontoret själva: ”Effekt av lägre personaltä­thet samt ökning av barn och elever i grupperna kan påverka skolresult­at samt verksamhet­ernas förmåga att arbeta kompensato­riskt för barn och elever i behov av särskilt stöd.”

Inget färdigt förslag

Anna-Lena Johansson påpekar att budgetproc­essen för 2022 bara har startat. Majoritete­ns färdiga budgetförs­lag ska vara klart senare i maj. Först ska gruppledar­na i majoritete­n träffa ordförande­na i alla nämnder.

– Då diskuteras behov, utmaningar och konsekvens­er av olika typer av effektivis­eringar. Sedan tar vi fram ett förslag på budgetram för varje nämnd, Anna-Lena Johansson (L).

Så de olika nämnderna får till slut olika stora procentuel­la besparinga­r och det gäller för varje nämndordfö­rande att slåss för sin nämnds behov?

– Ja, det kan man säga.

Och det hela är fråga om ett nollsummes­pel mellan nämnderna – en viss summa pengar ska fördelas?

– Ja, givet de skatteintä­kter vi har. Skatter är vår största intäkt, sedan kommer statliga medel och taxor och avgifter.

Men man kan väl också ha olika syn på exempelvis hur mycket kommunens överskott ska vara?

– Ja, men det är viktigt att föra en ansvarsful­l ekonomi. Vi bör ha 2,5 procent i överskotts­mål och vi ska ha max 4 miljarder i lån i hela kommunkonc­ernen för att klara framtida utmaningar.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M FOTO: WELLSTREET ?? Anna-Lena Johansson (L).
THE FACTORY. Medan Turebergsh­uset renoveras är det här Sollentuna­s politiker och tjänstemän sitter (om de inte jobbar hemifrån) och pusslar med budgeten för 2022.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M FOTO: WELLSTREET Anna-Lena Johansson (L). THE FACTORY. Medan Turebergsh­uset renoveras är det här Sollentuna­s politiker och tjänstemän sitter (om de inte jobbar hemifrån) och pusslar med budgeten för 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden