Mitt i Sollentuna

En kilometer från start till mål när eliten gör upp i unik tävling.

PREMIÄR. Världselit­en i swimrun tävlar i unik supersprin­t i Edsviken

- Tomas Stark

SOLLENTUNA

Söndagen den 16 maj är det världsprem­iär för supersprin­t i swimrun – och det sker Sollentuna. I tävlingen simmar och springer 24 meriterade deltagare upp om segern. Och det lär gå undan.

– Det blir en jättekort bana, bara en dryg kilometer, med start uppe på Edsvik och så springer de förbi Oxstallet och ner förbi slottet innan de simmar över viken och sedan springer upp igen, säger Sollentuna­bon Nicholas Roman som är en av arrangörer­na.

Det blir första gången ett sådant här lopp går av stapeln.

– Så vi kommer att kora den första världsmäst­aren i supersprin­t.

Loppet ARK Supersprin­t Invitation­al och är en del av EX Swimrun, där EX står för Edsviken Xperience. Som namnet antyder är idén att skapa en upplevelse.

Pandemin ställde till det Från början var tanken att ha en hel swimrun-helg i Edsvik med flera tävlingar, bland annat ett lopp med 18 kilometer löpning och 5 kilometer simning, men arrangeman­get fick skjutas upp två gånger i fjol på grund av coronapand­emin.

Nu blir det alltså av, i en aningen bantad version med ett inbjudning­slopp för eliten men också loppet EX Supersafar­i. Det är mer av ett äventyr där små grupper får en lokal guide, en karta och en tidsgräns att ta så många checkpoint­s de kan. De kommer att röra sig i och runt flera sjöar i norrort, berättar Nicholas Roman.

Men ARK Supersprin­t är en tävling – i allra högsta

Vi kommer att kora den första världsmäst­aren i supersprin­t

grad – med meriterade deltagare. Bland andra kommer Desiree Andersson som är regerande världsmäst­are, Fredrik Axegård som vann VM (Ö till ö) 2018.

Tävlingen avgörs på samma sätt som en sprint i skidor med fyra deltagare i varje heat där det gäller att ta sig vidare för att slutligen vara med och göra upp om titeln i finalheate­t.

Ingen publik på plats Arrangörer­na har fått tillstånd att arrangera loppet med deltagare och funktionär­er, men inte med publik på plats. Däremot kommer tävlingen att livesändas via Facebook.

– Deltagarna är väldigt taggade! Det har varit ont om tävlingar på grund av corona, och de tycker att det är kul att det händer något nytt i sporten, säger Nicholas Roman.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VAN FIXARE. Sollentuna­bon Nicholas Roman är en av arrangörer­na bakom EX Swimrun i Edsviken.
FOTO: PRIVAT VAN FIXARE. Sollentuna­bon Nicholas Roman är en av arrangörer­na bakom EX Swimrun i Edsviken.
 ?? FOTO: NICHOLAS ROMAN ?? TEST AV TÄVLINGSBA­NAN. I swimrun tävlar man i regel i lag om två.
FOTO: NICHOLAS ROMAN TEST AV TÄVLINGSBA­NAN. I swimrun tävlar man i regel i lag om två.
 ?? FOTO: NICHOLAS ROMAN ?? KONSTSIM? Nej, men två swimrunnar­e som testar tävlingsba­nan i Edsviken.
FOTO: NICHOLAS ROMAN KONSTSIM? Nej, men två swimrunnar­e som testar tävlingsba­nan i Edsviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden