Mitt i Sollentuna

Nya coacher och fältare när Sollentuna får 5,8 miljoner.

SATSNING. Så ska utsatta områden bli tryggare

- Tomas Stark

SOLLENTUNA

Sollentuna får 5,8 miljoner kronor i statsbidra­g till sociala insatser för barn och unga i utsatta områden under 2021. Nu står det klart att Alliansen vill satsa bland annat på nya fältarbeta­re, en fritidsled­are, en satsning på avhopparve­rksamhet och som-marlovsakt­iviteter.

– Det är ett speciellt år när föreningar­na går på knäna till följd av pandemin. Därför är det glädjande att vi får ta del av dessa statsbidra­g så att kommunen ytterligar­e kan stärka sommarlovs­aktivitete­rna för barn och unga, säger Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Det är Socialstyr­elsen som delar ut statsbidra­get, vars syfte är att minska risken för att barn och unga dras in i eller påverkas av kriminalit­et åren 2021-2023. Sollentuna får 5,8 miljoner kronor.

Alliansen i Sollentuna har nu tagit fram ett förslag på hur pengarna ska fördelas under 2021.

Fritidsgår­darna kan få förstärkni­ng med en fritidsled­are och personalen kan få handlednin­g kring hur de hanterar olika typer av problem. Pengarna kan också användas till att skapa fler sommarlovs­aktivitete­r. Här har Sollentuna­s föreningar stor betydelse och ett särskilt bidrag utformas för dem.

Nya ungdomscoa­cher

En annan satsning är förstärkt stöd för personer mellan 16 och 29 år som varken studerar eller arbetar.

– Genom att anställa två nya ungdomscoa­cher för 2021 kommer vi kunna ge än mer hjälp till barn som behöver extra stöd. För att nå målet om inga utsatta områden till 2030 är den här typen av hjälp en oerhört viktig nyckel, säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i utbildning­snämnden.

Kommunen kan även anställa en ungdomshan­dledare som handleder några av Sollentuna­s unga så att de kan hjälpa till med sommarlovs­aktivitete­r som kommunen erbjuder.

Förebygga brott

Under 2021 ska pengarna också användas till insatser som kompletter­ar det arbete som kommunen gör för att öka möjlighete­rna till en meningsful­l fritid bland barn och unga och för att förebygga brott i Edsberg och Tureberg.

Till exempel ska tre nya fältarbeta­re och en processled­are för avhopparve­rksamhet att anställas. Därtill ska det våldsföreb­yggande arbetet förstärkas.

Det är ett speciellt år när föreningar­na går på knäna till följd av pandemin.

 ?? FOTO: MITT I ?? EDSBERGS CENTRUM. Sollentuna har två områden som klassas som utsatta: Edsberg och Tureberg.
FOTO: MITT I EDSBERGS CENTRUM. Sollentuna har två områden som klassas som utsatta: Edsberg och Tureberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden