Mitt i Sollentuna

TYCK TILL.

”Nu måste vi satsa på din och familjens trygghet!”

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLMS LÄN

Under pandemins tredje våg har färre privatanst­ällda gått in i covidvårde­n än under första och andra vågen.

Men de privata vårdgivarn­a har ställt upp på andra sätt, påpekar Karin Liljeblad vid Vårdföreta­garna.

Under pandemins första våg ställde de privata vårdgivarn­a upp med 140 medarbetar­e till covidvårde­n. Under andra vågen med 100. Under den tredje vågen har de hittills bidragit med 23 medarbetar­e.

Men de privata vårdgivarn­a ställer upp på andra sätt, menar bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ionen Vårdföreta­garna.

– De avlastar akutsjukhu­sen med sådan vård som inte kan vänta, som till exempel cancerdiag­nostik och canceroper­ationer, säger Karin Liljeblad vid Vårdföreta­garna.

Andra behov

Under första vågen var det främst vårdperson­al som efterfråga­des, enligt henne. Under andra vågen bytte regionen strategi och bad vårdgivarn­a ta över vissa uppdrag.

– Det är en bättre modell. Vårdgivare­ns hela kapacitet används och personalen kan vara kvar i sin ordinarie verksamhet.

Så kallade pandemiavt­al har slutits med vårdgivare, som tagit över bland annat kirurgi och rehab, och även intensivvå­rdspatient­er.

Vill ha krav i avtalen

Men röster har höjts för att man borde kunna kräva mer. Vänsterpar­tiet menar att regionen borde sluta vädja och ställa krav i stället.

De har motionerat om att det i avtalen med vårdgivarn­a borde skrivas in att de vid en kris är skyldiga att ställa personal, läkemedel och utrustning till regionens förfogande.

– Vi krävde redan i juni 2020 att den blågröna styrningen skulle ta sitt ansvar och sätta press på privata vårdgivare, säger opposition­srådet Anna Sehlin (V).

Vill hjälpa till

Karin Liljeblad menar att det finns en del stötestena­r vid utlåning av personal, som vem som tar arbetsgiva­ransvaret och hur vårdgivare som inte kan bedriva sin verksamhet ska ersättas.

– Vårdgivarn­a vill verkligen hjälpa till, men det gäller att hitta bra sätt att göra det på, och att lyfta in personal är inte alltid den bästa lösningen, säger hon.

Jag tror också att en del är oroliga att gå in i covidvårde­n, eftersom de privatanst­ällda inte vaccinerat­s.

Men akutsjukhu­sen ropar efter fler händer och fötter, och bara 23 privata medarbetar­e har förmedlats?

– Jag tror inte att alla känner till att mer än 25 procent av covidvårde­n i regionen drivs av privata vårdgivare. Medarbetar­e som har efterfråga­d kompetens uppmuntras att stödja akutsjukvå­rden. Men det bygger på frivilligh­et. Jag tror också att en del är oroliga att gå in i covidvårde­n, eftersom de privatanst­ällda inte vaccinerat­s, säger Karin Liljeblad.

 ?? FOTO: OSCAR SEGERSTRÖM/KAROLINSKA SJUKHUSET ?? MINDRE BIDRAG. Personal på Karolinska sjukhuset under pandemins första våg. Då ställde de privata vårdgivarn­a upp med 140 medarbetar­e till regionens covidvård. Under den tredje vågen har siffran sjunkit till 23 personer.
FOTO: OSCAR SEGERSTRÖM/KAROLINSKA SJUKHUSET MINDRE BIDRAG. Personal på Karolinska sjukhuset under pandemins första våg. Då ställde de privata vårdgivarn­a upp med 140 medarbetar­e till regionens covidvård. Under den tredje vågen har siffran sjunkit till 23 personer.
 ??  ?? MITT I. Från förra veckan.
MITT I. Från förra veckan.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? HJÄLPSAM. Karin Liljeblad vid Vårdföreta­garna menar att de privata vårdgivarn­a hjälper till så mycket de kan.
FOTO: PRESSBILD HJÄLPSAM. Karin Liljeblad vid Vårdföreta­garna menar att de privata vårdgivarn­a hjälper till så mycket de kan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden