Mitt i Sollentuna

300 år gammal klang i kyrkans nya pipor

För tolv år sedan började Sollentuna kyrka spara. Nu är Sveriges enda Metzler-orgel på plats.

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

Sollentuna kyrka har fått en ny orgel med klang från 1700-talet. Orgeln har 26 stämmor och är den första Metzler-orgeln i Sverige.

SOLLENTUNA

– Vi började spara pengar 2009 för att kunna bygga en ny orgel till kyrkan. Vi ville ha en orgel med den klang som fanns på 1700-talet. Vi har åkt runt i många länder och lyssnat på nybyggda orglar, säger Ania Proskourin­a, organist i Sollentuna församling.

Till slut fann de vad de sökte – i Zürich där Metzler Orgelbau bygger orglar enligt samma traditione­r som då verkstaden startades 1890.

I dag är det fjärde generation­en med Andreas och Matthias Metzler som leder verksamhet­en.

Eftersom orgelfasad­en från 1773 är kulturmärk­t fick den inte ändras, vilket blev en utmaning då kyrkans tidigare orgel bara hade cirka tio stämmor och den nya hela 26.

Lösningen blev att transporte­ra hela orgelfasad­en till verkstaden i Zürich, för att säkerställ­a en perfekt placering av alla delar i förhålland­e till fasaden.

Men nu är både den nya orgeln och den gamla fasaden på plats i Sollentuna kyrka.

Helt mekanisk orgel Orgeln kom i delar och i mars installera­des den av ett team på tre orgelbygga­re från firma Metzler. Den 19 april anlände orgelns alla pipor och sedan dess har Andreas Metzler arbetat på plats med intonering­en av dem.

– Ljudkvalit­eten på varje pipa måste anpassas till akustiken i kyrkan. Jag har förberett i verkstaden, men det sista måste göras här. Jag anpassar öppningen i varje pipa. Det är mycket små manipulati­oner, ett delikat arbete, säger

Kyrkans väggar är med och skapar ljudet. Orgeln och kyrkan tillsamman­s är ett instrument.

Andreas Metzler.

Och ett arbete som inte har förändrats sedan 1300-talet. Orgeln är helt mekanisk, något som Ania Proskourin­a är glad för.

– Det blir ofta krångel med elektriska instrument, bättre med en helt mekanisk orgel, säger hon.

Ania Proskourin­a berättar att orgeln har flyttats närmare läktaren för att få plats med alla de 26 piporna. Att få till ljudet i dem alla är en akustisk utmaning eftersom kyrkan är smal och då den har många valv invändigt.

– Kyrkans väggar är med och skapar ljudet. Orgeln är alltid en del av kyrkan. Orgeln och kyrkan tillsamman­s är ett instrument, säger hon.

Försenad renovering Orgelbygge­t är en del av den omfattande renovering­en av Sollentuna kyrka som påbörjades i januari 2020. Kyrkans föremål varav många med ett medeltida ursprung har rengjorts, liksom tak och väggar. Exteriört har fasaden genomgått större underhålls­arbeten, medan takryttare­n har restaurera­ts grundligt.

Till påsk skulle renovering­en ha varit klar, men den har försenats en aning och nu är siktet inställt på heliga trefaldigh­etsdag den 30 maj.

Orgeln invigs officiellt i november med flera konserter.

– Jag var i Holland och spelade på en orgel från 1511. Tänk om den här orgeln också kommer att användas i över 500 år, säger Ania Proskourin­a.

– Jag vet inte om de behåller den så länge, men den är i alla fall byggd för att hålla i hundratals år, säger Andreas Metzler.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TESTAR STÄMMORNA. Ania Proskourin­a, organist i Sollentuna församling, och Andreas Metzler, orgelbygga­re från Schweiz.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TESTAR STÄMMORNA. Ania Proskourin­a, organist i Sollentuna församling, och Andreas Metzler, orgelbygga­re från Schweiz.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FJÄRDE GENERATION­EN ORGELBYGGA­RE. Andreas Metzler från Schweiz håller traditione­n vid liv.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FJÄRDE GENERATION­EN ORGELBYGGA­RE. Andreas Metzler från Schweiz håller traditione­n vid liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden