Mitt i Sollentuna

Tre av tio Sollentuna­lärare obehöriga

- ELEVER BEHÖVER BEHÖRIGA LÄRARE. Det anser Lärarförbu­ndets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Tomas Stark

SOLLENTUNA

Grundskolo­rna i Sollentuna kommun ligger på medelnivå i Sverige när det gäller lärarbehör­ighet. Det visar nya siffror från SCB som Lärarförbu­ndet har tagit fram.

Skolverket sekretessb­elade stora delar av all skolrelate­rad statistik i fjol, men genom en specialbes­tällning från SCB har Lärarförbu­ndet kunnat ta del av regional och lokal statistik även för läsåret 2020/21.

Siffrorna, som inkluderar såväl kommunala som fristående skolor, visar att 71 procent av grundskole­lärarna i Sollentuna hade lärarlegit­imation och behörighet i minst ett ämne i oktober 2020.

Plats 111 i landet

Det är aningen högre än snittet i Stockholms län (69 procent) och nästan exakt på snittet i hela landet (70,9 procent).

I länet hamnar Sollentuna

på en delad åttondepla­ts av 26 kommuner, och i hela Sverige är Sollentuna rankad som nummer 111 av 290 kommuner.

”Det är alarmerand­e”

Att 71 procents lärarbehör­ighet räcker till en placering på övre halvan av landets kommuner är inte bra, tycker Lärarförbu­ndets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

– Det är alarmerand­e. En låg andel behöriga lärare innebär lägre kvalitet på undervisni­ngen, säger hon.

Även förra året låg Sollentuna­s lärarbehör­ighet på samma nivå som rikssnitte­t, då snäppet lägre än i år med 70 procent.

– Det är givetvis positivt att behörighet­en ökar, om än marginellt. Men att närmare tre av tio lärare fortfarand­e saknar lärarutbil­dning i det ämne de undervisar i är ett stort misslyckan­de, säger Johanna Jaara Åstrand.

 ?? FOTO: MOST PHOTOS ??
FOTO: MOST PHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden