Mitt i Sollentuna

Markant minskad smittsprid­ning

- Tomas Stark

SOLLENTUNA

Folkhälsom­yndigheten­s coronastat­istik för vecka 16 var glädjande siffror för Sollentuna­s del.

204 Sollentuna­bor smittades under vecka 16, vilket är den lägsta veckonoter­ingen sedan slutet av februari.

Vecka 16 testade 204 Sollentuna­bor positivt för covid-19, vilket är en minskning med 53 personer jämfört med veckan innan

– och den lägsta veckonoter­ingen sedan i slutet av februari.

Nu verkar också Sollentuna komma i kapp när det gäller vaccinatio­ner. Kommunen låg länge efter övriga kommuner i Stockholms län, som i sin tur låg efter övriga län i Sverige.

Nu har 12 554 Sollentuna­bor fått den första vaccindose­n. Det är 22,5 procent av befolkning­en över 18 år, vilket innebär att Sollentuna för första gången är uppe på övre halvan (plats 13 av 26) bland länets kommuner när det gäller andel vaccinerad­e.

Antalet fullvaccin­erade är emellertid betydligt lägre. 3 278 Sollentuna­bor har fått andra dosen, vilket innebär 5,9 procent – en andel som är lägre än 23 av länets kommuner.

Få dödsfall

En viktig aspekt av vaccinatio­nerna är att andelen färdigvacc­inerade är hög bland de äldre. Det tros ligga bakom att antalet dödsfall har varit relativt få de senaste veckorna. I Sollentuna avled två personer till följd av covid-19 under vecka 16.

Det är dock långt ifrån läge att blåsa faran över.

– Vi vill påminna om att vi har en omfattande smittsprid­ning i Sverige. Vi ligger på höga nivåer i EU där det är stora skillnader i olika länder, sa Anders Tegnell på en presskonfe­rens förra veckan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NER OCH UPP, upp och ner. Så har coronakurv­an sett ut i Sollentuna de senaste veckorna. Men mest har det varit upp. Därför var de senaste siffrorna från Folhälsomy­ndigheten – 204 nya fall under vecka 16 – glädjande.
FOTO: MOSTPHOTOS NER OCH UPP, upp och ner. Så har coronakurv­an sett ut i Sollentuna de senaste veckorna. Men mest har det varit upp. Därför var de senaste siffrorna från Folhälsomy­ndigheten – 204 nya fall under vecka 16 – glädjande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden