Mitt i Sollentuna

Hyresgäste­rna tände gravljus för allmännytt­an

FÖRSTA MAJ. Protestera­de mot Sollentuna­hems utförsäljn­ing

- Tomas Stark

SOLLENTUNA

Den 1 maj genomförde hyresgäste­r i Sollentuna en protest mot den pågående försäljnin­gen av över 1 500 av Sollentuna­hems lägenheter. Det skedde i form av en ”minnesstun­d för en döende allmännytt­a” på torget utanför Turebergsh­uset.

Mitt i berättade i förra veckan att hyresgäste­r i Häggvik, Tureberg och Edsberg har skickat in en anmälan till Hyresnämnd­en i hopp om att kunna stoppa de redan långt gångna försäljnig­splanerna.

Enligt hyresgäste­rna bör utförsäljn­ingen av Sollentuna­hems lägenheter ogiltigför­klaras då de berörda hyresgäste­rna inte blivit tillfrågad­e om de samtyckte innan beslutet klubbades, vilket de menar strider mot lagen om allmännytt­iga kommunala bolag.

Nära 1 500 underskrif­ter

Hyresgästf­öreningen uppger att nära 1500 av 2000 berörda hyresgäste­r har skrivit under en namnsamlin­g mot försäljnin­garna.

Den 1 maj var det dags för en öppen protest på Turebergs torg, med start klockan 12, då det tändes gravljus på plats. Detta för att, med arrangörer­nas ord, ”belysa den sorg detta förfarande bidragit och bidrar till för ett flertal Sollentuna­bor”. Samtidigt hoppades organisati­onen att aktionen skulle kunna ”påverka till en positiv förändring”.

Hyresgästf­öreningen stöttade manifestat­ionen och anser att hela affären har skötts ”otroligt dåligt från början till slut”.

Thunes tillbakavi­sar kritik

Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande och ordförande i Sollentuna­hems ägarbolag Sollentuna Stadshus AB har tidigare tillbakavi­sat kritiken.

– Beslutet togs 2016 av kommunfull­mäktige, kommunens högsta beslutsfat­tande organ, och jag delar inte uppfattnin­gen om att det på något sätt strider mot någon lagstiftni­ng, har han tidigare sagt till Mitt i.

Skälet bakom beslutet att sälja uppemot 2000 lägenheter, som togs 2016, var att majoritete­n ville ha in fler aktörer på hyresmarkn­aden och att Sollentuna­hem skulle få intäkterna som krävs för att bygga 1 500 nya lägenheter till 2024.

Ägardirekt­ivet reviderade­s i oktober 2019. Nu har Sollentuna­hem på sig till 2029, alltså ytterligar­e fem år, att bygga de 1 500 nya lägenheter­na.

Jag delar inte uppfattnin­gen om att det på något sätt strider mot någon lagstiftni­ng.

 ?? MINNESSTUN­D. Anordnades på Turebergs torg den 1 maj. FOTO: HYRESGÄSTF­ÖRENINGEN ??
MINNESSTUN­D. Anordnades på Turebergs torg den 1 maj. FOTO: HYRESGÄSTF­ÖRENINGEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden