Mitt i Sollentuna

Fritidsgår­den hoppas få vara kvar

- Tomas Stark HAR HOPPET KVAR. Anja ”Smulan” Åström och Olle Åström på Vcafé i Viby har långt ifrån gett upp tron på att fritidsgår­den ska kunna leva vidare.

SOLLENTUNA

Både Socialdemo­kraterna och Sollentuna­partiet vill att de uppsagda avtalen med de två fritidsgår­darna ska förnyas. Och personalen på Vcafé i Viby håller hoppet uppe.

Mitt i berättade nyligen att fritidsgår­den på Överby ridstall är hotad efter att man fått sitt avtal uppsagt av kommunen. Även avtalet för den andra föreningsd­rivna fritidsgår­den, Vcafé i Viby, har sagts upp.

Sedan dess har politiker från de flesta partier varit på besök på de båda gårdarna, och Olle Åström på Vcafé känner inte alls att hoppet är ute.

– Vi beskrev vår verksamhet och de lyssnade. Det kändes bra, även om vi inte fick något besked. Det finns inget beslut fattat ännu, säger han.

Det besked majoritete­n har gett är att man i grunden ser positivt på de föreningsd­rivna fritidsgår­darna och att man tar frågan på stort allvar, men att det handlar om prioriteri­ngar som är en del av arbetet med kommunens budget för 2022, som fullmäktig­e ska ta beslut om i juni.

”Handlar om prioriteri­ngar” Två av opposition­spartierna, Socialdemo­kraterna och Sollentuna­partiet, har emellertid redan nu bestämt sig. De vill ha kvar Vcafé och Överby.

– De föreningsd­rivna fritidsgår­darna är välbesökta och populära, och de är oerhört viktiga för många ungdomars psykiska välmående och personliga utveckling, säger Katarina Roa Godoy (S), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Även om den aktuella nämndens budget är pressad har kommunen som helhet en ”mycket god ekonomi”, menar Socialdemo­kraterna som därför föreslår att nämndens budget ska höjas om det är vad som krävs för att behålla de två fritidsgår­darna.

– Argumentet om resursbris­t håller inte i en kommun med Sollentuna­s ekonomi, säger Anton Lindgren (S), opposition­sråd.

Coronaanpa­ssat just nu

I väntan på besked från den styrande majoritete­n (M, L, C och KD) fortsätter verksamhet­en på de föreningsd­rivna fritidsgår­darna så gott det går.

– Vi stängde i skolans samlingssa­l i slutet av oktober på grund av corona, men hade öppet i ”Vbon” ända tills det kom regler om max åtta personer. Nu har vi personal som nattvandra­r varannan helg och vi har öppet på en altan där vi har markerat ut platser så att det går att hålla distans, säger Olle Åström.

Argumentet om resursbris­t håller inte i en kommun med Sollentuna­s ekonomi.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ??
FOTO: ANTON KYHLBÄCK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden