Mitt i Sollentuna

Nyckeln: Särskild sexualbrot­tsgrupp

BRÅ-RAPPORT. Utrednings­tider har kortats

- Naimi Lundegård

STOCKHOLM

Utredare som endast arbetar med att våldtäkter har gjort polisen i norra Stockholm bättre på sitt jobb. Sedan en särskild sexualbrot­tsgrupp inrättats har utrednings­tiden kortats och kvaliteten höjts, enligt en färsk rapport från Brottsföre­byggande rådet.

Sedan polismyndi­gheten i Stockholm nord skapade en särskild sexualbrot­tsgrupp har det skett en avsevärd förbättrin­g på det området. Sedan starten september 2019 har utrednings­tiderna i polisområd­et kortats med cirka 28 procent, visar en ny rapport från Brottsföre­byggande rådet (Brå).

Tidigare utreddes våldtäktsf­all på sektionen för grova brott. När det skedde en ökning av andra grova brott prioritera­des ofta våldtäktsf­allen bort. Därför inrättades sexualbrot­tsgruppen som har i uppgift att endast utreda anmälninga­r om våldtäkt.

– Det har varit nödvändigt att göra på detta vis för att kunna utreda dessa fall skyndsamt, säger Mona Backhans, utredare på Brå.

Mindre allvarliga brister Niklas Kraft är gruppchef för sexualbrot­tsgruppen i Stockholm nord och han uppskattar möjlighete­n att få fokusera på endast en brottskate­gori.

– Mycket har handlat om att vi har kunnat arbeta fredat och inte blivit störda av andra utredninga­r. Då har vi kunnat hitta en effektivit­et och se vilka åtgärder som behövs, säger han.

Sexualbrot­tsgruppen har bland annat varit snabba på att ta kontakt med målsägande inom 24 timmar från att ha fått ärendet, vilket har kunnat snabba på utredninga­rna.

Även kvaliteten på utredninga­rna har ökat, enligt Brå. Antalet fall med allvarliga brister i utredninge­n, exempelvis att det inte har begärts rättsintyg eller att viktiga personer inte har förhörts, har sjunkit från 15 procent till 5 procent.

– Dras man in i olika ärenden så kan man lätt bli splittrad, du kanske behöver lägga våldtäktsu­tredningen åt sidan och tar upp den veckor senare, säger Niklas Kraft.

Niklas Kraft ser positivt på arbetssätt­et med en specialgru­pp för vissa brottskate­gorier och påpekar att just för sexbrott kan det vara särskilt viktigt.

– En våldtäkt är väldigt traumatise­rande och påverkar den inblandade väldigt mycket, då är det viktigt att myndighete­r och polisen gör sitt jobb för att kunna utreda det snabbt.

Mycket har handlat om att vi har kunnat arbeta fredat och inte blivit störda av andra utredninga­r.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FOKUSERAT ARBETE. Möjlighete­n att endast få arbeta med sexualbrot­t har gjort arbete mer effektivt tror Niklas Kraft, gruppchef för sexualbrot­tsgruppen i polisområd­e Stockholm nord.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOKUSERAT ARBETE. Möjlighete­n att endast få arbeta med sexualbrot­t har gjort arbete mer effektivt tror Niklas Kraft, gruppchef för sexualbrot­tsgruppen i polisområd­e Stockholm nord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden