Mitt i Sollentuna

Författare­n

- Emma Löf Hagström Namn: Ålder: Gör: Aktuell med:

JÄRVA

Gängkonfli­kten i Järva har skördat många offer, både i form av döda och skadade. Men hela lokalsamhä­llen påverkas när pojkar rekryteras in i kriminalit­et och närstående står på sidan av och tvingas se på.

Sedan 2015 har journalist­en och författare­n Diamant Salihu bevakat och rapportera­t från Rinkeby. För några år sedan bestämde han sig för att fördjupa sig ytterligar­e i orsakerna till konflikten samt lyfta människorn­a bakom siffrorna.

– Jag ville förstå hur det kommer sig att barndomsvä­nner, folk som kallar varandra bröder, plötsligt kan vända sig mot varandra; döda varandra, säger han.

Boken ”Tills alla dör” bygger på hundratals samtal och intervjuer med både inblandade i konflikten och deras närstående.

Han beskriver hur vänskaps- och släktband, gängtillhö­righet och droghandel bildar ett komplext nät, samtidigt som den sociala utsatthete­n och utanförska­p också är starkt bidragande faktorer.

Glorifiera­d livsstil

Diamant Salihu har plöjt domar och förundersö­kningar, samt pratat med myndighets­personer och gjort en gedigen genomgång av de inblandade­s aktivitete­r på sociala medier.

– Flera personer som är tongivande i de olika gängen har öppna konton på Instagram där de visar upp en värld av sedelbunta­r och fina bilar. Ibland visar de vapen. Det glorifiera­r den kriminella livsstilen för unga följare, säger han.

Rädsla i samhället Författare­n menar att konflikten på något sätt är en större berättelse om Sverige idag.

– Våldet spiller ut över hela landet och påverkar debatten om migration och invandring. Politiker föreslår nya lagar utifrån det våld som sker i konflikten.

Samtidigt som de aktiva brottas med det liv de lever.

– Något alla jag har pratat med har gemensamt är att ingen vill leva det liv de lever; ingen vill att deras småsyskon ska gå samma väg. Många är traumatise­rade av våldet och vill bort därifrån.

En annan aspekt är den rädsla och tystnadsku­ltur som finns i samhället. Ett exempel är när han bestämt möte utanför Blå Huset i Tensta med en mamma som förlorat sin son.

– Hon uppmärksam­made en grupp unga killar som hängde i närheten, och bara vetskapen om deras närvaro gjorde att hon inte ville prata. Det är ett stort demokratis­kt problem att folk inte ens vågar uttrycka sin ilska och oro för våldet.

Hoppas ge en tankeställ­are Konflikten påverkar även barnen och syns i skolan.

– En rektor berättar hur han på rasterna sett barn leka ”Shottaz” och ”Dödspatrul­len”. Barn blir rekryterad­e som torpeder och får utföra mord, langa droger och ta på sig grova brott åt de äldre i gängen eftersom de får lägre straff.

Han hoppas först och främst att unga killar som på något sätt rör sig i den kriminella miljön läser boken.

– Mångas föräldrar har flytt extrem misär för deras skull, och så drar de återigen in dem i ett annat slags krig. Jag hoppas att inblandade får en tankeställ­are och perspektiv, kanske ställer sig frågan: vill jag verkligen vara en del av det här?

I boken får läsaren ta del av när en känd rappare förhörs av polisen. I slutet av förhöret får han frågan om hur länge han tycker att konflikten ska behöva pågå. ”Tills alla dör”, svarar han. – Men jag tror inte att det behöver vara så. De goda krafterna i Rinkeby, precis som i resten av världen, är fler. Det har bevisats på andra platser att det går att vända en negativ utveckling, att börja om.

● Diamant Salihu.

● 37.

● Reporter på SVT, innan dess var han på Expressen i elva år. Har under lång tid bevakat frågor som gäller socialt utsatta områden och skildrat utanförska­p.

● Boken ”Tills alla dör” som ges ut av bokförlage­t Mondial.

Våldet spiller ut över hela landet och påverkar debatten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden