Mitt i Sollentuna

Levande sköldpadda hittad i Mälaren

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

MÄLAREN

En brandövnin­g i Mälaren fick i förra veckan ett oväntat slut när det brandmanne­n Tommy trodde var ett löv plötsligt fick ben.

Tommy, 35, och två av hans kollegor var i förra veckan på ön Kärsön, mittemot Drottningh­olms slott, i samband med en brandövnin­g. I vattenbryn­et låg ett löv som fångade hans uppmärksam­het.

– Då såg jag plötsligt att

”lövet” fällde ut benen och hoppade ner i vattnet. Jag fattade ingenting.

Då böjde han sig ner ner och plockade upp en livs levande sköldpadda, något som P4 Stockholm var först att rapportera om.

Sköldpadda­n fick åka med båt till Ekerö brandstati­on där personalen byggde en liten hage och fixade mat och vatten till den, samt ett litet bad med hjälp av en djup ugnsplåt.

– Det bästa är om någon med rätt kunskap, och som håller den kär, vill ta hand om den, säger Tommy.

Jonas Wahlström på Skansenakv­ariet har inte lika ljusa förhoppnin­gar. Han tycks heller inte höja nämnvärt på ögonbrynen när han får höra om brandmänne­ns fynd.

Inte gjorda för vårt klimat

– Sköldpaddo­r är inte gjorda för vårt klimat och den kan säkert vara ganska utmattad. Men det handlar nog om en rödörad vattensköl­dpadda, och de klarar sig faktiskt i kallt vatten och överlever även om det kommer lite frost och snö.

Sköldpadda­n är rent formellt ett hittegods som ska lämnas till polisen. Och då brukar de köras av en patrull till Skansen, där den sedan avlivas.

– Den rödörade vattensköl­dpaddan är det en så kallad invasiv art och då ska den avlivas, det är det enda alternativ­et, säger Jonas Wahlström.

 ?? FOTO: SÖDERTÖRNS BRANDFÖRSV­ARSFÖRBUND ?? TRODDE DET VAR ETT LÖV. Brandmanne­n Tommy, 35, hittade sköldpadda­n.
FOTO: SÖDERTÖRNS BRANDFÖRSV­ARSFÖRBUND TRODDE DET VAR ETT LÖV. Brandmanne­n Tommy, 35, hittade sköldpadda­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden