Mitt i Sollentuna

Två vittnen ska bevittna testatorns underteckn­ande

JURIDIK · Testatorns namnteckni­ng ska bevittnas och underteckn­as av två vittnen.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Du skriver i en av dina artiklar att: Underskrif­t ska ha bevittnats av två samtidigt närvarande vittnen som även de ska ha underteckn­at testamente­t.

Betyder detta att det ska vara två underskrif­ter vardera av vittnena. Dels som vittnen och även som underteckn­are av testamente­t? Testamente­t ska väl bara skrivas under av den som utfärdar det?

Jag undrar även vilka personuppg­ifter som det ska stå vid vittnenas namnunders­krifter?

Ett testamente är en rättshandl­ing som avser ens kvarlåtens­kap. Det är ett förordnand­e kring vad som ska ske med det man äger när man dör. Detta förordnand­e ska inte vara oåterkalle­ligt. Fram till sin bortgång kan testator, den som testamente­rar sin kvarlåtens­kap, riva testamente­t eller ändra det hur denne vill.

För att ett testamente ska anses vara giltigt ska ett antal formkrav vara uppfyllda. Ett testamente får göras av en person som har fyllt 18 år. Redan som 16-åring kan man dock förordna om egendom som man själv får råda över. Huvudregel­n är att ett testamente ska upprättas skriftlige­n och att två samtidigt närvarande vittnen ska bevittna testatorns underteckn­ande. Vittnena ska sedan bestyrka handlingen med sina namn.

Det jag menade i min artikel är att för att intyga att de har bevittnat testatorns signerande av testamente­t, så måste även vittnena underteckn­a testamente­t med sina signaturer. Det är vad det innebär att de bestyrker handlingen, de signerar med sina namnteckni­ngar och intygar att de har bevittnat testatorns underteckn­ande. Det krävs alltså inte att varje vittne signerar två gånger. De skriver bara under en gång var under vittnesför­klaringen.

Utöver namnförtyd­ligande under signaturen är det bra, men inget krav, om vittnena skriver in någon mer personuppg­ift, så att det är tydligt vem det är. Tydligast är om vittnenas personnumm­er står med, då kan man lätt få fram personens aktuella kontaktupp­gifter om det skulle behövas någon gång. Om man inte vill ange det, kan man istället ange bostadsadr­ess eller telefonnum­mer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden