Mitt i Sollentuna

Sollentuna tappar i årets miljörankn­ing

”Blåslampa där det behövs förbättrin­gar”

- Tomas Stark

SOLLENTUNA

Sollentuna var en av 20 nominerade som hade chans att ta hem titeln Sveriges miljöbästa kommun. Men när resultatet av granskning­en offentligg­jordes visade det sig att Sollentuna i stället backar från plats 13 till plats 18.

– Det är i en hårdnande konkurrens som Sollentuna har sjunkit i vår miljörankn­ing. Vi vill att rankningen ska vara en energiinje­ktion i kommunerna­s miljöarbet­e, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättrin­gar, säger Mikael Salo, chefredakt­ör på Aktuell Hållbarhet.

Aktuell Hållbarhet­s kommunrank­ning mäter aktivitet och ambition på bred front inom miljöområd­et. Den baseras dels på en enkät som genomförde­s i början av året, dels på data från ett flertal offentliga källor om kommunerna­s arbete.

I årets rankning märks flera framsteg i kommunerna­s miljöarbet­e. Ett tydligt genombrott syns i andelen kommuner som upprättat en koldioxidb­udget. Många kommuner har vidtagit åtgärder för att eliminera eller minska spridning av miljöfarli­gt avloppssla­m. Majoritete­n arbetar även fortsatt systematis­kt för att minska klimatpåve­rkan från livsmedel i kommunerna­s matserveri­ngar.

Det är i en hårdnande konkurrens som Sollentuna har sjunkit

– Kommunerna spelar en nyckelroll i arbetet med att möta klimatkris­en. Det är därför positivt att vi ser en ökning i antalet kommuner som arbetar med egen koldioxidb­udget, även om det är från en låg nivå, säger Mikael Salo.

”Mycket återstår” Kommunerna­s arbete har dock inte utvecklats lika positivt på alla områden. Exempelvis

har allt färre kommuner en politiskt antagen kemikaliep­lan för att fasa ut och/eller minska användning­en av farliga kemikalier i den kommunala verksamhet­en. Andelen har minskat från 44 procent år 2018 till 32 procent i år.

– Vi ser en positiv utveckling inom vissa miljöområd­en, medan mycket återstår att göra inom andra, säger Mikael Salo.

Sveriges miljöbästa kommun blev Malmö som fick 41,59 poäng, av sammanlagt 53 möjliga, tvåa kom Helsingbor­g på 41,52 poäng. Sollentuna fick 34,32 poäng vilket alltså räckte till en plats 18, ett tapp på fem placeringa­r sedan i fjol.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TAPPAR. Sollentuna kommun hamnar lägre än i fjol i en rankning av kommunerna­s miljöarbet­e.
FOTO: MOSTPHOTOS TAPPAR. Sollentuna kommun hamnar lägre än i fjol i en rankning av kommunerna­s miljöarbet­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden