Mitt i Sollentuna

Föräldrarn­a portas från utspringet.

STUDENTEN. Eleverna filmas när de springer ut från Rudbeck – föräldrar kritiska

- Tomas Stark

SOLLENTUNA

Anhöriga inte får samlas och ta emot studentern­a vid utspringet på Rudbecks skolgård den 11 juni, utan uppmanas att i stället fira hemma.

Sollentuna­s kommunala förskolor, grundskolo­r och gymnasium har ställt in alla större traditione­lla avslutning­ar. Det innebär att det inte blir något utspring från Rudbeck.

– För att minska smittsprid­ningen kommer familj, släkt och vänner inte att kunna möta och gratulera elever på skolgården vid skolavslut­ningen, säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i utbildning­snämnden.

För att ytterligar­e minska trängseln har skolan spridit ut studenten över dagen den 11 juni med uppdelade utspring vid fyra olika klockslag. Studentern­a kommer då att filmas och utspringet ska sändas live så att familj och vänner kan följa deras uttåg på distans.

Enligt Sollentuna kommun kommer allt traditione­llt studentfir­ande ställas in på samtliga kommunala gymnasiesk­olor i Stockholms län, och det är ett beslut som kommunerna har fattat gemensamt.

Så gör grannkommu­ner Men det stämmer inte riktigt. I exempelvis grannkommu­nerna Danderyds och Järfälla får två anhöriga per student vara med och ta emot på skolgården. Flera föräldrar till avgångsele­ver på Rudbeck tycker att detta är en betydligt bättre lösning än att stänga anhöriga ute helt och hållet.

– Ungdomarna har slitit och har kanske det värsta året i sitt liv bakom sig. De är helt dränerade. Nu blir det nej till flak, nej till alla studentfes­ter, och så ska de springa ut till en öde skolgård och vi föräldrar får inte vara där och ta emot dem. Det är så tråkigt att skolan inte förstår hur de känner, säger en mamma till en av studentern­a.

Hon betonar att Folkhälsom­yndigheten

Det är så tråkigt att skolan inte förstår hur de känner.

lättar på restriktio­nerna från den 1 juni och tillåter 100 personer att samlas utomhus, vilket gör det möjligt för en klass på 30 elever att ha två anhöriga per elev på plats på skolgården om man springer ut en klass i sänder.

Inget undantag

Men det är inte aktuellt att ändra beslutet för Rudbecks studentfir­ande förklarar Linus Nygren, skolchef för gymnasiet i Sollentuna.

– Vi har bedömt smittoläge­t i samråd med Smittskydd Stockholm och vi anser att vi aldrig kan kontroller­a hur många anhöriga som kommer. Vi måste undvika trängsel och därför kan vi inte ha folk på skolgården, säger han.

Varför är det annorlunda i Danderyd, Järfälla och flera andra kommuner tror du?

– Varje skola har sina unika förutsättn­ingar. Jag har pratat med ett par vårdnadsha­vare och med fyra fem elever som är besvikna och önskar det skulle gå att göra mer här på Rudbeck. Vi delar besvikelse­n, men i år går det inte att ha tuspring som vanligt.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? FJOLÅRETS UTSPRING. Även 2020 var det ett annorlunda studentfir­ande på grund av corona. Så här såg det ut vid Rudbeck då.
FOTO: TOMAS STARK FJOLÅRETS UTSPRING. Även 2020 var det ett annorlunda studentfir­ande på grund av corona. Så här såg det ut vid Rudbeck då.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden