Mitt i Sollentuna

”Sollentuna förtjänar en äldreomsor­g att lita på”

- Thomas Nyman (KD), kommunalrå­d i Sollentuna Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talesperso­n och Sollentuna­bo

Över 14 000 har avlidit i covid-19 i Sverige, flertalet har varit äldre personer. Oförmågan att skydda de äldre var inget annat än ett enormt misslyckan­de i regeringen­s pandemihan­tering.

Kristdemok­raterna drev under våren, tillsamman­s med andra, fram nödvändiga åtgärder för att börja åtgärda några av de brister som coronakomm­issionen pekat på.

Det handlar om reformer och resurser för att öka personalko­ntinuitete­n och minska timanställ­ningarna så att den äldre inte behöver möta över 20 olika personer under två veckor, vilket kan vara fallet i dag.

Vi vill få bort de ofrivillig­a delade turerna som sliter på personalen, och vi har drivit krav om att öka den medicinska kompetense­n och bemanninge­n. Vi har också pekat på att regeringen står utan plan för att möta den lågintensi­va kris som äldreboend­ebristen utgör, och föreslagit reformer för att öka byggandet – inte minst av trygghetsb­oenden som bryter ensamhet.

Det är politik som nu kan bli verklighet efter att vi fått igenom att 4,3 miljarder mer till äldreomsor­gen redan i år. Nu kommer KD i Sollentuna agera för att satsningen ska bli verklighet. Av 4,3 miljarder kan 24 miljoner fördelas till Sollentuna­s äldre.

Men det räcker inte med pengar.

Det viktiga är att kommunerna nu tar tag i problemen och arbetar hårt och effektivt för att skapa en god omsorg. Därför kommer pengarna med kravställn­ingar. För dem som lever upp till kraven fördelas stödet som generella medel. Det går att förbättra personalen­s villkor, att säkerställ­a god sjuksköter­skebemanni­ng och läkarkompe­tens, och att bygga trygga och anpassade boenden för äldre.

Sverige och Sollentuna förtjänar en äldreomsor­g att lita på.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OMSORG. Debattörer­na vill förbättra villkoren inom äldreomsor­gen.
FOTO: MOSTPHOTOS OMSORG. Debattörer­na vill förbättra villkoren inom äldreomsor­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden