Mitt i Sollentuna

Fiskarna nappar på Emils handarbete­n

Familjens förråd och orangeri i Silverdal har blivit 19-årige Emil Wisells verkstad.

- Tomas Stark

Han har dragit upp abborrar och gäddor i hela sitt liv, men i höstas tog fiskeintre­sset en ny vändning för 19-årige Emil Wisell i Silverdal. Han tillverkar egna beten hemma i familjens förråd, och har snabbt blivit så skicklig att hobbyn snart kan vara mer än så.

SILVERDAL

– Ja, vi får se om det går att leva på det så småningom. Det vore drömmen, att kunna jobba med det här, säger Emil Wisell.

Beställnin­gar har han redan börjat få, och de har ökat den senaste tiden.

– Och nu har jag precis fått en superbestä­llning från ett företag. Roligt, men stressigt. Jag brukar ha en månad på mig och nu har jag sex dagar, så det blir sena nätter.

Handarbete från grunden Emil har fiskat sedan 5-årsåldern, både på familjens landställe i Roslagen och hemma i Edsviken. Efter studenten för ett år sedan började han jobba på lagret på en stor fiskebutik. Ett par av jobbarkomp­isarna gjorde egna beten. Emil blev imponerad och ville prova själv. Han började i höstas – och nu är det Emils beten, handgjorda från grunden, som imponerar.

– Sedan dess jobbar jag med det i princip varje dag, ibland blir det nästan all min lediga tid.

Han börjar med att såga ut betets form i en figursåg och runda av kanterna i en fräs som står inne i förrådet i trädgården. Nästa steg är att borra hål och lägga i tyngder, och en metallkula som gör att betet låter om man skakar det, och sedan spackla igen.

Därefter är det dags för målning, och arbetet flyttar in i orangeriet där Emil har byggt ett slags torkvinda som sakta snurrar med hjälp av en motor från en disco-kula.

– Lillbrorsa­n gillar att odla så han var inte jätteglad när jag tog över hela vinterträd­gården, säger Emil.

Tar cirka 24 timmar

Varje bete ska grundlacka­s tre gånger och efter varje lager eldar Emil med en brännare för att få bort eventuella luftbubblo­r.

– Jag blandar till lacken själv för att få exakt rätt vikt, säger han.

Sedan målar Emil ögonen, och efter det lägger han ytterligar­e tre lager lack.

– Det tar cirka 24 timmar att göra ett bete, men när jag gör flera år gången går det lite snabbare per bete.

Emil lägger upp bilder på Instagram och där rullar beställnin­garna in.

– Det första jag sålde var till en kollega, men nu är det många som hör av sig och jag får fler och fler beställnin­gar. Jag kan också måla om färdiga drag, och kunden kan designa själv, men det roligaste är att göra helt nya från grunden, säger Emil.

Tog 8-kilosgädda Självklart testar han sina egna beten, och resultatet har varit lyckat.

– För några veckor sedan tog jag min största gädda någonsin, en på 8 kilo ute i skärgården i Norrtälje, med ett grön-svart-orange bete som jag har gjort själv.

Jag blandar till lacken själv för att få exakt rätt vikt.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? AMBITIÖS. ”Jag tänker fortsätta att utveckla mig mer och mer, köpa mer verktyg, jobba mer effektivt, producera mer, och bli bättre på att måla, så får se om det går att leva på det här” säger Emil.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN AMBITIÖS. ”Jag tänker fortsätta att utveckla mig mer och mer, köpa mer verktyg, jobba mer effektivt, producera mer, och bli bättre på att måla, så får se om det går att leva på det här” säger Emil.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? STORT SOM EN HANDFLATA. Det här draget ska likna en brax, och används om man är ute efter att fånga gädda.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN STORT SOM EN HANDFLATA. Det här draget ska likna en brax, och används om man är ute efter att fånga gädda.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SYNS I MÖRKT VATTEN. Emil använder fluorescer­ande färg så att hans beten ska locka gäddorna att hugga. Här visar han med en UV-lampa inne i förrådet i trädgåren.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SYNS I MÖRKT VATTEN. Emil använder fluorescer­ande färg så att hans beten ska locka gäddorna att hugga. Här visar han med en UV-lampa inne i förrådet i trädgåren.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? RENA RAMA KONSTVERKE­N. Emil Wisell i Silverdal har snabbt blivit skicklig på att måla sina beten.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN RENA RAMA KONSTVERKE­N. Emil Wisell i Silverdal har snabbt blivit skicklig på att måla sina beten.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SIMMAR. Den här modellen är tung fram i buken så att den ”simmar” automatisk­t i vattnet.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SIMMAR. Den här modellen är tung fram i buken så att den ”simmar” automatisk­t i vattnet.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? NATURTROGE­T. Ögonen på Emils beten ser ut som riktiga fiskögon.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN NATURTROGE­T. Ögonen på Emils beten ser ut som riktiga fiskögon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden