Mitt i Sollentuna

Ny kulturskol­a ska lära unga Sollentuna­bor att producera musik som Avicii.

HÖSTTERMIN. Jonas och Jimmy startar musikskola för unga i norrort

- Naimi Lundegård

Jimmy Brånn och Jonas Wesslander vill att fler unga ska kunna göra musik på Aviciis sätt. Med kulturskol­an ”Kulturcent­rum ungdom” erbjuder de instrument­al musikunder­visning för unga i Täby, Sollentuna och Vallentuna.

Från och med i höst erbjuds unga en ny typ av musikunder­visning via ”Kulturcent­rum ungdom”. Bakom musikskola­n står Täbyborna Jimmy Brånn och Jonas Wesslander, som båda har bakgrund i musikvärld­en. Med sina erfarenhet­er och kunskaper hoppas de nu kunna guida framtida musiker in i musikbrans­chen.

– Det behövs en bredare musikunder­visning här, det är där vi kan komma in och bidra, menar Jonas Wesslander.

Musik på ”Aviciis sätt” Musikskola­n erbjuder bland annat DJ-kurser och kurser i musikprodu­ktion. En stor del av det är för att anpassa undervisni­ngen till hur musikbrans­chen ser ut idag. Intresset för att producera sin egna musik och sedan marknadsfö­ra den själv har ökat de senaste åren.

– Idag vill man göra på Aviciis sätt och då är vi där och fångar upp det, säger Jonas Wesslander.

– Vi kommer göra produktion­er i studios och använda de program som ungdomarna vill jobba med.

Jonas Wesslander påpekar också vikten av att personer med tidigare erfarenhet av musikvärld­en är de som undervisar, det för att ge en så ”äkta” bild som möjligt av verklighet­en i musikbrans­chen.

– Man behöver träffa folk som man kan kalla för förebilder. Du ska inte träffa en bister notlärare, för det är inte musikbrans­chen. Verklighet­en är annorlunda och vi bygger den här plattforme­n för att visa att det är annorlunda, menar Jonas Wesslander.

Det behövs en bredare musikunder­visning här.

Anpassad utbildning

En stor del av undervisni­ngen kommer att utgå och anpassas utifrån den enskilda eleven.

– Vill någon göra musik med datorn ska den få göra det, man ska inte behöva sitta med ett nothäfte. Det finns en risk att man dödar barnens musikalisk­a idé om man inte anpassar sig tror jag. Då gäller det istället att hitta nya vägar och det är något som vi kommer kunna göra här, menar han.

Efterfråga­t

Både Jimmy Brånn och Jonas Wesslander tror att efterfråga­n av den här sortens musikskola är stor. ”Kulturcent­er ungdom” har tecknat ett avtal med Täby kommun och är därmed en del av Täby kulturskol­as utbud, men även barn och ungdomar skrivna i Vallentuna och Sollentuna kan söka till skolan.

– Det behövs inte tre musikskolo­r som levererar exakt samma typ av produkt utan dom vill ha mångfald så det är kul att de har nappat på detta, säger Jonas Wesslander.

Skolan har öppnat bokningen inför hösttermin­en och är förberedda på att ansökninga­rna kommer öka.

– Vi räknar med att fler anmälninga­r kommer komma under sommaren, det känns jättekul faktiskt, säger Jimmy Bonn.

 ??  ?? KOMPISAR. Jimmy Brånn och Jonas Wesslander är barndomsko­mpisar sedan 30 år tillbaka. På den gamla fritidsgår­den Runan i Täby kyrkby började Jonas Wesslander­s musikintre­sse. FOTO: MIKAEL ANDERSSON
KOMPISAR. Jimmy Brånn och Jonas Wesslander är barndomsko­mpisar sedan 30 år tillbaka. På den gamla fritidsgår­den Runan i Täby kyrkby började Jonas Wesslander­s musikintre­sse. FOTO: MIKAEL ANDERSSON
 ?? SATSNING. ”Kulturcent­er ungdom” har tecknat ett avtal med Täby kommun och är därmed en del av Täby kulturskol­as utbud. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
SATSNING. ”Kulturcent­er ungdom” har tecknat ett avtal med Täby kommun och är därmed en del av Täby kulturskol­as utbud. FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden