Mitt i Sollentuna

Fallande kurva i åtta veckor

Antalet nya smittade av covid-19 minskar markant för andra veckan i rad i Sollentuna. Det visar siffror från Folkhälsom­yndigheten.

- Tomas Stark

144 Sollentuna­bor smittades av covid-19 under vecka 20, vilket är den lägsta veckonoter­ingen sedan vecka 6 (början av februari). Siffran har fallit i åtta veckor i rad.

Trenden är den samma i nästan hela Sverige, men nedgången sker från höga nivåer så antalet fall är fortsatt högt, förklarar Karin Tegmark Wisell, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten, på dagens pressträff.

– Pandemin är långt ifrån över. Sverige har hög smittsprid­ning i förhålland­e till andra länder i Europa, men det sker en relativt brant nedgång.

Antalet avlidna har varit mycket lågt i Sollentuna i flera veckor, men under vecka 20 noterades tre nya fall och det totala antalet till och med den 23 maj är 157 dödsfall. Det innebär 212,4 per 100 000 invånare, en andel som är den 25:e högsta bland Sveriges 290 kommuner.

Allt fler vaccinerad­e

När det gäller vaccinatio­ner har Stockholms län hela tiden legat efter övriga landet, delvis beroende på befolkning­ens åldersstru­ktur, och Sollentuna låg länge efter de flesta andra kommuner i länet men har spottat upp sig de senaste veckorna.

24 110 Sollentuna­bor har fått minst en vaccindos. Det är 43,2 procent av invånarna över 18 år, vilket är ungefär i mitten av Stockholms läns 26 kommuner.

Antalet Sollentuna­bor som har fått även den andra sprutan är emellertid relativt lågt. 5 944 personer är liksmed 10,6 procent – en andel som är lägre än i 21 av länets kommuner.

 ?? PÅ RÄTT VÄG. Coronakurv­an pekar nedåt i Sollentuna. FOTO: MOSTPHOTOS ??
PÅ RÄTT VÄG. Coronakurv­an pekar nedåt i Sollentuna. FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden