Mitt i Sollentuna

Nu får kollektivt­rafiken nattvandra­re

- MÖRKER. SL tar nu hjälp av organisati­onen Nattskifte­t för att göra det tryggare i kollektivt­rafiken. Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLMS LÄN

SL satsar på nattvandra­re för att öka tryggheten i och kring kollektivt­rafiken. Ett samarbete med organisati­onen Nattskifte­t startar denna vecka.

SL har knutit till sig en ny samarbetsp­artner för att öka tryggheten i kollektivt­rafiken. Det är den ideella organisati­onen Nattskifte­t som ska röra sig på platser där det anses stökigt och otryggt.

– Det handlar om att täcka in miljöerna i anslutning till kollektivt­rafiken, som den dåligt belysta och utsatta gångvägen och tunneln på vägen till och från stationen eller hållplatse­n. Med fler stödjande resurser även här ska exempelvis unga kvinnor kunna få bättre stöd på plats, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd och SL:s ordförande i ett pressmedde­lande.

Tanken är också att SL:s trygghetsc­entral ska kunna dirigera Nattskifte­t till stationer och hållplatse­r där många rör sig.

Nattskifte­t är en frivilligo­rganisatio­n med nattvandra­re. 40 nattvandra­re ska ingå i den grupp som ska arbeta för SL. De utbildas via Medborgars­kolan, och ska fungera som ”nattkompis­ar” som de skriver på sin hemsida.

Avtal har slutits fram till 2025, till en kostnad på drygt 600 000 kronor per år, och nattvandra­rna går på sitt första skift redan denna vecka.

Många i tryggheten­s tjänst Utöver samarbeten med organisati­oner som Stadsmissi­onen och nu Nattskifte­t har SL egna trygghetsr­esurser, som omfattar 800 personer, både värdar och väktare. En del av värdarna ersätter det tidigare samarbetet med Lugna gatan, som sades upp 2019 efter rapporter om att anställda blivit dömda för brott.

På pendeln finns sedan drygt ett år trygghetsv­ärdar kvälls- och nattetid på sträckorna Västerhani­nge–Nynäshamn och Södertälje–Gnesta.

 ?? FOTO: MITT I ??
FOTO: MITT I

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden