Mitt i Sollentuna

Här utbildar tullen sina knarkhunda­r

STOP PARDROGERN­A. Sigtuna organisati­on ställde upp underhunda­rnas utbildning

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se

Vi tycker att det är ett fantastisk­t arbete som dessa hundar utför.

ROSERSBERG

När tullen utbildade sina knarkhunda­r i Rosersberg hade de svårt att hitta figuranter på grund av pandemin. Då ställde fyra medlemmar från Sigtunaorg­anisatione­n Inner Wheel upp.

Tullen har sin hundskola i Rosersberg. Här tränas de fyrbenta vännerna bland annat till att bli narkotikah­undar som tullen använder för söka efter knark i väskor och på människor.

Under två av utbildning­sdagarna fick organisati­onen

Inner Wheel frågan om de kunde ställa upp som figuranter. Organisati­onen har 45 medlemmar i Sigtuna och skänker varje år pengar till tullens narkotikah­undar.

– Vi tycker att det är ett fantastisk­t arbete som dessa hundar med sina hundförare utför mot den alltför utbredda narkotikan, säger Käthe Sivander som är klubbpresi­dent på Inner Wheel i Sigtuna.

Narkotika i fickan

Inner Wheel är en organisati­on som verkar lokalt, nationellt och internatio­nellt och hjälper framförall­t kvinnor till bättre levnadsför­hållanden. Sedan 1980-talet hjälper de till med inköp av narkotikah­undar. Under årens lopp har de bidragit till medel för att köpa in 70 narkotikah­undar.

Organisati­onen hade fyra medlemmar på plats som blivit tillfrågad­e av tullen att ställa upp då det har varit svårt att hitta frivilliga i pandemitid­er. Kravet var att figuranter­na på plats skulle ha tagit två sprutor.

Instruktör­erna på plats lade ner narkotika i någons ficka eller strumpa, som hundarna skulle nosa rätt på. När hunden hittade narkotikan skulle den lite puffa på fickan för att markera fynd.

– Och himmel vad han puttade på mig. Jag höll nästa på att ramla, säger Käthe Sivander och skrattar.

Hundens belöning för att han varit duktig: En boll att tugga på.

– En äldre hund lade sig ner bredvid den som hade preparatet i fickan. Den var mer van, så det var allt lite skillnad på ny och gammal van hund, säger Käthe Sivander.

Tillslag i hamnar

Den andra dagen tränades hundarna på söka av resväskor. Flera väskor placerades ut och på samma sätt ska hunden markera fynd genom att puffa eller lägga sig ner.

– De var så duktiga och vi ville gärna klappa dem med det ingick ju inte i inlärninge­n så vi fick avstå.

Medlemmarn­a i Inner Wheel och lärde sig mycket om hundarna och hur arbetet inom tullen går till. Till exempel att det inte bara är flygplatse­r som hundarna arbetar på – det sker många och stora tillslag även i båthamnar och vid andra gränskontr­oller.

– Vilken fin kemi och samarbete det var mellan hund och hundförare. Hundförare­n har hand om hunden och den bor också hemma hos vederböran­de, säger Käthe Sivander.

 ?? KONTROLL. Tullen utbildar sina hundar vid Roserbergs slott. Käthe Sivander i nätverket Inner Wheel var med under övningarna. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
KONTROLL. Tullen utbildar sina hundar vid Roserbergs slott. Käthe Sivander i nätverket Inner Wheel var med under övningarna. FOTO: MIKAEL ANDERSSON
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LUKTSINNE. Hundarna är en viktig del i tullens arbete för att stoppa narkotika vid landets gränser.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LUKTSINNE. Hundarna är en viktig del i tullens arbete för att stoppa narkotika vid landets gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden