Mitt i Sollentuna

Många drönarpilo­ter saknar ”körkort”

NYA REGLER I ÅR. Godkänt teoriprov krävs – men polisen saknar verktyg

- Elina Lundberg Tobias Fridarve.

Det vackra vädret lockar fram fler och fler drönare i skyn. Men trots att det i år är ett krav för att flyga är det än så länge få i Stockholm som har tagit det nya drönarkort, enligt Transports­tyrelsen.

I takt med att temperatur­en stiger ökar också flygningar­na med drönare men inför sommaren är det bara en liten andel av alla som har en drönare som har tagit det drönarkort som krävs sen årsskiftet. I Stockholms län har 3 441 drönarkort registrera­ts, 1358 av dem i Stockholms stad.

– Vi vet inte exakt hur många som har en drönare i Stockholm men vi bedömer att det är en liten andel som har tagit drönarkort­et. Det är trenden i hela landet, säger Tobias Fridarve, samordnare för drönare på Transports­tyrelsen.

Varför så få har gått den digitala utbildning­en och gjort

Transports­tyrelsens teoriprov kan myndighete­n inte svara på. Klart är att fler behöver göra det inför högsäsonge­n, menar Tobias Fridarve.

Finns inget straff

– Fjärrpilot­en behöver ha kunskap om grundlägga­nde regler i luftrummet och den på marken som ser en drönare i luften ska veta att den som flyger har kontroll. I Stockholm bör man tänka på att det är mer människor, mer bemannad luftfart och fler helikopter­flygplatse­r, säger han.

Det är polisen och Transports­tyrelsen som ska se till att det nya regelverke­t följs, men än så länge går det inte att straffa den som flyger utan “körkort”. Enligt Tobias Fridarve utreds detta just nu av regeringsk­ansliet. Ett arbete han hoppas är klart inom kort.

– Men redan nu kan man straffas om man begår brott mot luftfartsl­agen eller flyger in i ett restriktio­nsområde, säger Tobias Fridarve.

 ?? FOTO: CAROLINA HÄGGKVIST FOTO: LIZA SIMONSSON ?? NYA REGLER. Tobias Fridarve, samordnare för drönare, på Transports­tyrelse förväntar sig att fler kommer att ta drönarkort­et inför sommaren.
FOTO: CAROLINA HÄGGKVIST FOTO: LIZA SIMONSSON NYA REGLER. Tobias Fridarve, samordnare för drönare, på Transports­tyrelse förväntar sig att fler kommer att ta drönarkort­et inför sommaren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden