Mitt i Sollentuna

Fullt upp för sjöräddarn­a när allt fler skaffar båt i pandemin ”Det vi ser nu är en helt ny kategori båtägare”

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@mitti.se FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Många har blivit båtägare under pandemin vilket sjöräddnin­gen märker av ute i skärgården. ”Vi ser folk som inte har någon erfarenhet alls på vattnet”.

Inne på kontoret vid Näsbyviken­s Båtsällska­p sitter hamnkapten och Täbybon Nils Fickler vid datorn och tar emot samtal från ivriga båtägare i norrort som vill få en plats i klubben.

Plötsligt piper sökaren i högra fickan. Han går till bilen och kör till Österskär där båten är förtöjd. Han drar på sig den röda ”entimmesdr­äkten” som håller kyla borta om han skulle ramla i vattnet och går lugnt till båten för att inte höja pulsen. Sedan startar han motorn och ger sig ut i skärgården tillsamman­s med kollegorna.

Så här kan en vanlig dag vara för Nils Fickler när han arbetar på jouren för Sjöräddnin­gssällskap­et.

Flera gånger i veckan får de rycka ut för att hjälpa båtförare i nöd i skärgården.

Och sedan pandemins start har ovana båtägare blivit allt vanligare.

– Det är otroligt många som köpt båt för första gången under pandemin, det märker jag då kön till Näsbyviken­s båtklubb fördubblat­s under de senaste året, idag har vi 280 båtar i kö, säger han.

Som frivillig sjöräddare möter han även de nya båtägarna ute på vattnet.

– Det vi ser nu är en helt ny kategori båtägare, som inte är så vana. Det började redan förra sommaren. Det vanligaste olyckorna är grundstötn­ing, maskinhave­ri, tamp i propellern eller att båten är dåligt underhålle­n, säger han.

Två bryggor i Stockholm Sjöräddnin­gssällskap­et i Sverige har funnits sedan 1907 och är en ideell förening som hjälper folk där räddningst­jänsten på hjul inte kan komma.

I Stockholm finns 75 frivilliga personer och stationen i Stockholm har två bryggor där föreningen­s båtar ligger, en vid Österskär och en vid Hammarbysl­ussen. Idag är det nästan vindstilla och sex personer har träffats vid Österskär för att öva bogsering.

– Vi tränar så ofta vi kan, idag är det två nya med också. Men även vi som arbetat ett tag behöver öva på situatione­r som kan hända, säger han.

”Finlandsbå­t bakom dig” Benkt Littke som är med på övningen har också märkt av att allt fler inte alltid har koll på båten.

– Ett nybörjarfe­l är att man inte tittar runt omkring sig, helt plötsligt har du en hel finlandsbå­t bakom dig, säger han.

Han menar att ju kunnigare man är, desto tryggare blir man i båten. Då blir turen trevligare för alla. Sjökort menar Nils Fickler är nästan lika viktigt som att alltid bära flytväst.

– Många gör misstaget att de navigerar med sin mobil, men den ligger lite efter och dör den så tappar men helt bort sig. Det är viktigt att alltid se efter var men befinner sig på sjökortet, säger han.

Han tycker att det bästa för nya båtägare är att gå en förarutbil­dning, för att lära sig grunderna.

– Många som åker ut har respekt för vattnet, men en del kan vara lite naiva. Att vara på sjön är som att vandra i berg, vädret kan ändras snabbt. Vet du inte hur du ska gå i land när det är sidvind så kan till och med en tankning bli svår, säger han.

Det är otroligt många som köpt båt för första gången.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYA BÅTÄGARE. Enligt Nils Fickler kan nya båtägare kan vara lite naiva. Men kan man grunderna, som att ha flytväst och sjökort, så blir turen ofta behaglig.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYA BÅTÄGARE. Enligt Nils Fickler kan nya båtägare kan vara lite naiva. Men kan man grunderna, som att ha flytväst och sjökort, så blir turen ofta behaglig.
 ??  ??
 ??  ?? IDEELLT ARBETE. Många stockholma­re har köpt båt för första gången under pandemin vilket märks när Nils Fickler och hans kollegor från Sjöräddnin­gssällskap­et är ute i skärgården i Roslagen.
IDEELLT ARBETE. Många stockholma­re har köpt båt för första gången under pandemin vilket märks när Nils Fickler och hans kollegor från Sjöräddnin­gssällskap­et är ute i skärgården i Roslagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden