Mitt i Sollentuna

Elva skolor i Stockholms län börjar med betyg från fyran

Rektorn: Vi såg hur stressen och pressen smittade nedåt i åldrarna

- Elina Lundberg

En källa till magknip och stress eller ett sätt att tidigt se och stötta alla elever? I höst får elever på flera håll i Stockholm betyg redan i årskurs 4, en fråga som splittrar skolorna.

Emilia Örtengren och Bakkus Knox är båda tio år och går i fyran på Internatio­nella Engelska skolan i Årsta. Redan i höst får de sina första betyg.

Bra, tycker Bakkus Knox, som ser det som en chans att tidigt kunna förbereda sig inför de viktiga betygen i nian. Emilia Örtengren håller med.

– Betygen visar bättre hur man ligger till och gör att man ser i vilka ämnen som man behöver förbättra sig. Jag är en tävlingsmä­nniska så då kan jag tävla med mig själv och jämföra betygen från året innan. Det ska bli kul, säger hon.

”Odramatisk­t”

Sedan i våras har rektorer fått rätten att införa betyg från årskurs fyra på sin skola. Intresset i landet är än så länge svalt, i Stockholms län är det bara elva skolor som tidigarelä­gger betygssätt­ningen i höst.

Ett odramatisk­t och naturligt steg, tycker Julian Dent, rektor på Internatio­nella Engelska skolan i Årsta. Betygen är ett verktyg för att visa hur eleverna ligger till och ett sätt att identifier­a behov av extra stöd, anser han.

– För politiker är det här en stor sak men för oss är det inte en så stor förändring. Vi vill att alla elever ska nå sin potential. Att ge dem feedback är redan en del av vårt arbetssätt, säger Julian Dent.

”Skapar stress och press” Lagen om betyg från årskurs 4 är alltså ny, men redan 2017 drog en försöksver­ksamhet igång på ett antal skolor. Kommunala Ösbyskolan i Värmdö var en av dem.

Men trots att skolan såg fördelar, lärarnas kompetens höjdes och samarbetet över stadiegrän­serna stärktes, har skolan valt att inte fortsätta med betyg från fyran. På Ösbyskolan, där elever och föräldrar är drivna och motivation­en att prestera är hög, så kan tidiga betyg göra större skada än nytta, anser rektor Ulrika Mjørud. Resultaten blev inte bättre av betygen, däremot ökade stressen och oron.

– Man är ganska liten när man går i fyran och för att betygssätt­ningen ska bli bra så måste man förstå varför man får det betyg man får. När vi såg att den press och stress, som en hel del äldre elever känner inför betygen på högstadiet, smittade nedåt i åldrarna, då kändes inte det här så intressant längre, säger hon.

En del kanske kan få ont i magen.

”Kan få ont i magen” Eleverna Emilia Örtengren och Bakkus Knox tror båda att det kan finnas elever som blir ledsna om de får dåliga betyg och att det kan bli en press att visa och jämföra sina betyg för klasskompi­sar, även om man inte vill.

– En del kanske kan få ont i magen när de ska gå till skolan om man känner att man inte vill visa sina betyg. Jag vill inte visa mina betyg förrän i sexan eller i sjuan. Det kanske finns de som retar mig om jag fått ett dåligt betyg och bara peppar mig om jag fått ett bra, säger Bakkus Knox.

Alice Loréhn, som går i femman på skolan, tycker att föräldrarn­a har en viktig roll att spela för att minska stressen.

– Jag var stressad i en period men jag tror att man ska tänka på att det inte spelar så stor roll med betygen förrän i nian. För de flesta som är stressade så är det ofta föräldrarn­a som är på, säger hon.

Rektorn Julian Dent tror att det viktigaste för att hålla nere en betygshets är att prata om betygen på ett bra sätt.

– Fokus ska vara på hur man kan förbättra sig. Det är viktigt att inte fixera sig vid själva betyget utan bara se det som ett steg på vägen i ett livslångt lärande, säger han.

 ?? FOTO: ELINA LUNDBERG ?? SER FRAM EMOT BETYG. Alice Loréhn, Bakkus Knox och Emilia Örtengren går på Internatio­nella Engelska skolan i Årsta och ska börja med betyg i höst.
FOTO: ELINA LUNDBERG SER FRAM EMOT BETYG. Alice Loréhn, Bakkus Knox och Emilia Örtengren går på Internatio­nella Engelska skolan i Årsta och ska börja med betyg i höst.
 ?? FOTO: ELINA LUNDBERG ?? JULIAN DENT, rektor på Internatio­nella Engelska skolan i Årsta.
FOTO: ELINA LUNDBERG JULIAN DENT, rektor på Internatio­nella Engelska skolan i Årsta.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ULRIKA MJØRUD, rektor på Ösbyskolan i Värmdö, som har testat att ha betyg redan i årskurs 4 men som valt att inte fortsätta.
FOTO: PRIVAT ULRIKA MJØRUD, rektor på Ösbyskolan i Värmdö, som har testat att ha betyg redan i årskurs 4 men som valt att inte fortsätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden