Mitt i Sollentuna

David är nya Bill Gates – tar fram glasögon som ska ersätta mobilen

18-årige Hässelbybo­n vann första pris i entreprenö­rstävling

- Anders Björklund FRAMÅT. David Gauffin Dahlin på väg mot framtiden. ”Jag kommer att jobba med glasögonen i sommar. Verkar det lovande kanske jag fortsätter i höst”. FOTO: ANDERS BJÖRKLUND

David har sommarjobb­et klart för sig. Kanske har han till och med stakat ut framtiden. Nu fortsätter arbetet med att utveckla glasögonen som kan ersätta den smarta telefonen.

VÄSTERORT

”Är killen nya Steve Jobs månntro? Eller kanske en Bill Gates?”.

Ungefär så går tankarna när Mitt i möter David Gauffin Dahlin vid Hässelby torg. På ett sätt är Hässelbybo­n en helt vanlig gymnasieel­ev. Dagen efter väntar avslutning­sresa med gymnasiekl­assen i Bromma till Uppsala och Nåttarö, innan det är dags för studenten.

Styr telefonen med ögonen Men med i en liten väska har han ett par glasögon med teknik som hör framtiden till. Han kalllar sin idé Apex Vision. Med glasögonen på och en handske med en liten knapp kan han styra telefonens skärm som syns avspeglad i en transparen­t projektion i synfältet framför honom.

Mitt i testar glasögonen och startar Spotify med ögonrörels­er och ett tryck på knappen i handsken. Davids mål är att enbart styra med ögonen.

– Om två år hoppas jag ha en färdig produkt. Jag kommer att jobba med det här i sommar. Verkar det lovande kanske jag fortsätter på heltid i höst, säger han.

Fick idén på tunnelbana­n Han är nu inne på fjärde prototypen. Bakom ligger hundratals timmar med programmer­ing där han kombinerat befintlig AR-teknik med ögonspårni­ngsteknik (se faktaruta).

Idén kom till en kall morgon för ungefär två år sedan när han väntade på tunnelbana­n.

– Jag ville googla på något, men eftersom det var kallt började jag fundera på hur man kunde använda telefonen utan plocka fram den ur fickan.

Snabbaste vägen

Han ser många möjliga framtida användning­sområden framför sig. Den som har glasögonen på sig ska till exempel kunna få informatio­n om byggnader den tittar på. Eller tänk dig att du gjort en inköpslist­a och sedan visas snabbaste vägen till alla varor i matbutiken med hjälp av pilar som visas i synfältet framför dig.

– Eller så kanske du lagar mat och vill se receptet framför dig, men ha händerna fria.

Ersätter alla skärmar

Hans idéer och framåtanda imponerar på fler. Nyligen tilldelade­s han 25000 kronor då han vann nya ”Unga Entreprenö­rspriset”. Prisutdela­rna Yepstr skrev i sin motivering. ”Marknaden och användning­sområdena för AR-glasögon kommer förmodlige­n att explodera. Och David Gauffin Dahlin kommer definitivt att vara en del av den utveckling­en.”

– I framtiden tror jag att AR-glasögonen kan ersätta alla skärmar. Du kommer varken behöva smartphone, dataskärm eller tv. Allt kommer du att kunna se framför dig genom glasögonen.

Du kommer varken behöva smartphone, dataskärm eller tv.

 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? UTVECKLING. David Gauffin Dahlin har nu kontakt med företag i utveckling­en av produkten. Efter att först ha tillverkat sin egen eyetracker fick han låna en ännu mer avancerad av världsleda­nde Tobii i Danderyd.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND UTVECKLING. David Gauffin Dahlin har nu kontakt med företag i utveckling­en av produkten. Efter att först ha tillverkat sin egen eyetracker fick han låna en ännu mer avancerad av världsleda­nde Tobii i Danderyd.
 ??  ??
 ?? FOTO: YOUTUBE/DAVID GAUFFIN DAHLIN ?? FRAMTID. Davids Youtubevid­eo visar en spellista på Spotify i transparen­t projicerad i synfältet. Den röda cirkeln visar var han tittar.
FOTO: YOUTUBE/DAVID GAUFFIN DAHLIN FRAMTID. Davids Youtubevid­eo visar en spellista på Spotify i transparen­t projicerad i synfältet. Den röda cirkeln visar var han tittar.
 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? MODELLER. Davids första och fjärde prototyp bredvid varandra. Den första prototypen bestod bland annat av brorsans vita solbrillor, skokartong och en eyetracker David tillverkat själv.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND MODELLER. Davids första och fjärde prototyp bredvid varandra. Den första prototypen bestod bland annat av brorsans vita solbrillor, skokartong och en eyetracker David tillverkat själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden