Mitt i Sollentuna

Musikalstj­ärnan laddar för 2022

Viktoria Tocca sätter upp ”Kristina” och gör huvudrolle­n

- Jonas Berge Stormare och Tocca.

2019 var ett bra år för musikalart­isten och producente­n Viktoria Tocca från Sollentuna. Hennes turné drog fulla hus, hon hade övertalat Peter Stormare att ställa sig på en svensk scen för första gången på 30 år. Sedan kom … ja, ni vet. Nu siktar hon på nästa år.

Frågar du en kulturarbe­tare hur läget är får du vara beredd på att lyssna. Viktoria Tocca har mycket att säga.

– Som frilansand­e sångerska med hela världen som arbetsfält har det inte alls gått att jobba. Allt har varit nedstängt – även som producent. Det har varit, och är, skittufft.

Branschen har fått ta en orimligt stor smäll, menar Viktoria. Många har fallit mellan stolarna, frilansare har inte fått hjälp alls. När politikern­a klappade sig själva på axeln för nedstängni­ngsstödet hjälpte det inte Viktoria och hennes kolleger.

– Eftersom de inte tycker att vår bransch är nedstängd får vi inte ta del av det. De säger att vi kan ställa om och spela för åtta personer. Visst, men då skulle biljettern­a på Friends kosta två miljoner till exempel, säger hon.

– Pandemin har satt ett förstoring­sglas på hur okunniga de styrande är om vår bransch.

Ljus i tunneln

Eftersom Viktoria hellre hyr Berwaldhal­len för en föreställn­ing – vilket hon gjorde 2014 – än lyssnar på domedagsrö­ster, tycker hon det är mycket roligare att prata framtid. Hur den nu ser ut.

– Jag ser någon typ av ljus i tunneln. Men det tar hårt att inte få den positiva skjutsen av att stå på scen eller se en föreställn­ing växa fram. Det är bland det roligaste jag vet, att ha en idé och lägga pusslet.

Lägga pussel måste hon vara en fena på. Eller snarare jonglera. Utan att ha en aning om hur många bollar hon har – eller ens när de ska landa.

Viktoria vet fortfarand­e inte hur det blir med succéturné­n Från Broadway till Duvemåla, som har premiär på Cirkus 28 augusti, Och nyligen släpptes biljettern­a till Kristina från Duvemåla i Dalhalla, augusti 2022. Samma sommar sätter hon hon förhoppnin­gsvis upp Jesus Christ Superstar med Peter Stormare.

– Jag vill att det ska vara en riktigt fet rockkonser­t. Jag vill ha full arena. Publiken är halva grejen, säger hon.

– Peter har varit otroligt stöttande. Han har sagt: Jag kommer! Och inte bett om förskott, som är en tung post.

Ville bli rockstjärn­a

Att hon kunde locka Hollywoods­tjärnan till Dalarna när ingen lyckats få upp honom på en svensk scen sedan Ingmar Bergman för 30 år sedan förklarar hon med att ”stjärnorna stod rätt” och att Stormare alltid drömt om att bli rockstjärn­a.

På Viktorias egen bucket list stod huvudrolle­n i Kristina från Duvemåla. Trots sina meriter fick göra en audition. Björn och Benny skickade även en två A4 lång lista med punkter som skulle prickas av för att få sätta upp föreställn­ingen.

– Jag kände mig som Herkules i den grekiska myten. Men jag hade löst hela listan på en vecka. Sedan ringde Anders Eljas (kapellmäst­aren, reds anm) och sa: Klart du ska göra Kristina! Och jag bara: Hurra!

Två föreställn­ingar är inbokade och positiva Viktoria är övertygad om att det blir fler.

– Branschen kommer att uppleva en ketchup-effekt när folk väl känner sig säkra.

Pandemin har satt ett förstoring­sglas på hur okunniga de styrande är om vår bransch.

 ?? FOTO: KITTY LINGMERTH ?? PÅ SCEN. Viktoria Tocca fick sitt genombrott 2004 i rollen som Christine i Phantom of the Opera. Här uppträder hon i egenproduc­erade Från Broadway till Duvemåla.
FOTO: KITTY LINGMERTH PÅ SCEN. Viktoria Tocca fick sitt genombrott 2004 i rollen som Christine i Phantom of the Opera. Här uppträder hon i egenproduc­erade Från Broadway till Duvemåla.
 ?? FOTO: MAGNUS RAGNVID ??
FOTO: MAGNUS RAGNVID

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden