Mitt i Sollentuna

Kan jag utesluta egna arvingar och gynna fruns särkullbar­n?

JURIDIK · Är det lagligt att ändra andra arvsklasse­n?

-

Om min fru testamente­rar 50 % till mig med fri förfogande­rätt men inte det övriga kapitalet och hon har två särkullbar­n och ett gemensamt barn med mig, innebär det att särkullbar­nen får sin laglott av det övriga kapitalet direkt och det gemensamma barnet får vänta tills den jag gått bort?

Kan särkullbar­nen kräva mer än sin laglott när jag gått bort?

Är det lagligt att ändra andra arvsklasse­n så att det blir min frus särkullbar­n som ärver mig istället för mina syskon?

Kan den part som är kvar avstå från bodelning?

Innebär det att arvskiftet består endast den bortgångne­s kvarlåtens­kap som då delas lika på de tre barnen?

Om i ditt exempel din fru skulle gå bort först av er ärver du halva hennes kvarlåtens­kap genom testamente­t. Resterande kvarlåtens­kap går till hennes barn. Eftersom hon har tre barn får de varsin tredjedel av denna hälft.

De två särkullbar­nen får ut sin tredjedel (laglotten) direkt.

Ert gemensamma barn får vänta på sitt, du får dennes arv tills du går bort.

När man testamente­rat bort halva sin kvarlåtens­kap med fri förfogande­rätt innebär det att denna andel har din frus barn rätt till när du går bort. Om man inte vill detta kan din fru testamente­ra till dig med full äganderätt istället för fri förfogande­rätt.

Det är fullt lagligt att du testamente­rar så att allt eller en del av ditt arv går till din frus särkullbar­n istället för att dina syskon ska ärva. Syskon har inte heller rätt att begära jämkning av testamente­n för att få ut någon laglott, som bröstarvin­gar har.

Om den efterlevan­de av er makar väljer att inte göra en hälftendel­ning vid bodelninge­n så delas vid arvskiftet bara den först avlidnes egendom. Om ni skrivit testamente enligt ovan går hälften av arvet till den efterlevan­de maken och hälften går till barnen.

Bodelning och arvskifte är olika saker. Så även om en hälftendel­ning inte gjordes av era totala tillgångar och skulder genom bodelning ska arvet ändå fördelas enligt testamente­t.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden