Mitt i Sollentuna

Min nya TV stödjer inte digitala sändningar – kan jag byta?

- TV.

FRÅGA: Jag bor i ett Com Hem-hus och nu går Com Hem över till att endast sända tvkanaler digitalt och jag har insett att min tv inte stöder digitala sändningar.

Min tv är köpt endast för ett år sedan och jag undrar därför om jag har rätt att klaga till säljaren? Jag tycker att det är konstigt att en sprillans ny tv helt plötsligt inte ska fungera.

SVAR: För att kunna fortsätta se på tv när Com Hem går över till digitala sändningar behöver du se till att du har en digitalmot­tagare, antingen inbyggd i din tv eller fristående i form av en digitalbox.

När du som privatpers­on köper en sak av ett företag gäller konsumentk­öplagen. Enligt lagen ska en vara stämma överens med vad du och säljaren har kommit överens om. Har säljaren sagt att tv:n stöder digitala sändningar ska den ses som felaktig om det inte stämmer. Samma sak gäller om sådan felaktig informatio­n finns på förpacknin­gen eller i säljarens marknadsfö­ring.

Om du och säljaren inte har diskuterat frågan om digitala tv-sändningar skatv:n kunna användas för de ändamål som varor av samma slag i allmänhet används. Det betyder att om tv-apparater i allmänhet används för flera olika ändamål, ska din ses felaktig om den inte är lämpad för samtliga dessa ändamål. I det här fallet finns det utrymme att argumenter­a både för och emot.

Sverige har, på grund av ett riksdagsbe­slut, sedan 2008 helt gått över till digitala tvsändning­ar i marknätet. Därför har de flesta tv-apparater tillverkad­e 2008 eller senare inbyggd digitalmot­tagare. Med bakgrund av

detta kan du argumenter­a för att tv-apparater i allmänhet används för både analoga och digitala tv-sändningar och därför ska kunna stödja digitala marksändni­ngar.

Å andra sidan kan säljaren argumenter­a för att det ligger på konsumente­ns ansvar att informera säljaren om hen önskar köpa en vara med en särskild funktion. Om säljaren inte kände till att köparen hade behov av den särskilda funktionen är säljaren inte skyldig att informera om just detta. ARN har 2011 konstatera­t att företag inte har en skyldighet att skriva på förpacknin­gen alla format som en viss produkt inte stödjer.

Om du och säljaren inte kan komma överens råder jag dig att göra en anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden för att få en oberoende bedömning av hur tvisten bör lösas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Min nya tv kan inte visa digitala sändningar – får jag byta?
FOTO: MOSTPHOTOS Min nya tv kan inte visa digitala sändningar – får jag byta?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden