Mitt i Sollentuna

”Bostadsrät­ter riskerar att bli inkomstkäl­lor för kriminella”

- RISK. Människors livsbespar­ingar och hem riskerar att bli inkomstkäl­lor för organisera­d brottsligh­et, skriver debattörer­na. Från Mitt i nummer 22. Anna Vikström (S), riksdagsle­damot från Sollentuna Anton Lindgren (S), opposition­sråd Sollentuna

För de flesta är köpet av en bostad den största affär man gör under sin livstid. Därför är det extra viktigt att det blir en så trygg och säker investerin­g som möjligt. En affär i Sollentuna där allmännytt­an omvandlats till en bostadsrät­tsförening (BRF) hamnade i blåsväder efter att föreningen plundrats på miljonbelo­pp, enligt en granskning i tidningen Hem och hyra.

Med anledning av detta ställde en av underteckn­arna av denna artikel nyligen en fråga i Riksdagen till justitiemi­nister Morgan Johansson. Det som hänt belyser en fråga som aktualiser­ats under flera år – tryggheten i BRF-boende.

Fastighets­ägarna har publicerat en undersökni­ng som visade att BRF:er var sårbara för ekobrott. I Skåne har föreningar råkat ut för kriminella­s härjningar. Sårbarhete­n består bland annat i att stora belopp hanteras samtidigt som boende och styrelse kan ha otillräckl­iga kunskaper om vad som krävs för att förvalta en fastighet. Detta behöver större politiskt fokus.

Ett antal nya lagar är stiftade och justitiemi­nistern meddelade att fler åtgärder är på gång. Sedan årsskiftet är det till exempel möjligt att utse en särskild granskare i en förening utan majoritets­beslut på stämman. En regel som tillämpade­s i fallet i Sollentuna.

Vi ser med oro på hur människors livsbespar­ingar och hem riskerar att bli inkomstkäl­lor för organisera­d brottsligh­et. Det får helt enkelt inte ske. Att kommunens politiker ökar denna risk genom oförsiktig­a omvandling­ar av allmännytt­iga lägenheter är upprörande och något vi socialdemo­krater inte kan acceptera. Bostaden måste ses som en viktig del av välfärden och politikens grundlagss­tadgade skyldighet att trygga rätten till en bostad är för oss en självklarh­et.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden