Mitt i Sollentuna

Tio handlare med nischade matbutiker.

KÄK. Möt handlarna bakom butiksdisk­en

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Numera går det att få tag på en hel del roliga importerad­e ingrediens­er i vanliga mataffärer, men det finns ändå utrymme för nischade specialbut­iker. I Sollentuna kan du hitta matvaror från så gott som världens alla hörn.

SOLLENTUNA

Senast i raden av geografisk­t specialise­rade butiker är Canas Livs som har öppnat i en liten lokal på Malmvägen 4. Här säljs varor från hela Afrika, men även från Latinameri­ka och Karibien.

– Vi öppnade den 14 maj och är inte helt klara ännu, men det går ändå bra. Folk är nyfikna och många är glada att vi finns i Sollentuna nu, säger butiksägar­en Julie Agba som själv bor i Edsberg.

Hon har sedan tidigare en butik i Rinkeby och utöver mat finns även importerad kosmetika och hårprodukt­er och löshår.

– Populärast är nog grönsakern­a, till exempel matoke som är ett slags banan som man kokar och har i mat, säger Julie Agba.

– Och makrill! Jag har fryst fisk och kött också, säger hon och visar ett rum innanför själva butiksdele­n mot Malmvägen.

En annan populär produkt är mjöl av olika slag, till exempel av jams, berättar Julie Agba.

– Här är färsk jams, ser du, den ser ut som en stor potatis. Av den gör man mjöl och av det gör man fufu, som är som potatismos ungefär, säger hon.

Thailändsk­t i Rotebro

En annan relativt ny affär är Asian Market Sweden som öppnade för fem månader sedan på Kung Hans väg 12, vid Rotebro torg. Butiken säljer varor från främst Thailand, Kina och Japan.

– Frugan köpte in en del produkter från Thailand och sålde online och så fick hon förfrågnin­gar av folk som tyckte att hon borde öppna en butik i stället, säger Jonny Gylderud som är i butiken tillsamman­s med Bunrang ”Ann” Kunlabut och parets två barn Jasmin och Matthew.

Ann berättar kunderna har lite koll på när butiken får leveranser av frukt och grönt, de dagarna kommer de och då köper de även annat.

– Framför allt på durianfruk­t är efterfråga­n enorm. Vi fick in den i går, men det sålde slut på 30 minuter. Och ändå kostar den 500 kronor kilot! säger Jonny.

Uppemot 80 procent av kunderna är thailändar­e, berättar Jonny. De övriga är främst från Filippiner­na och Kina.

– Och så några svenskar, men oftast har de då någon anknytning till Thailand, säger Jonny.

Tobaksaffä­r med indisk mat Precis runt hörnet, med samma adress, ligger en

Direkten-butik som visserlige­n säljer snus och cigaretter – men där upphör likheterna med en vanlig tobakshand­lare.

Ägaren Ahmed Shibbir tog över butiken för tre år sedan och har successivt tagit in allt fler matvaror från Indien och Bangladesh, och även från Pakistan.

Han berättar att många kunder framför allt köper ris, men även pickles.

– Och så har jag kryddor och olika linser. Och titta här, åtta frysboxar med fisk och räkor!

Folk är nyfikna och många är glada att vi finns i Sollentuna nu.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOMAS STARK FOTO: TOMAS STARK ?? HELA FAMILJEN PÅ PLATS. Jonny Gylderud med Bunrang ”Ann” Kunlabut och parets två barn Jasmin och Matthew. SOM EN JÄTTELIK POTÄT. Julie Agba som precis har öppnat Canas Livs på Malmvägen, där du bland mycket annat kan hitta färsk jams. VÄLSORTERA­D KÖTTDISK. Ibrahim Elghaz har jobbat på Matkanonen i ett år. hans jobbarkomp­is Abdel Wahed började för bara några veckor sedan.
FOTO: TOMAS STARK FOTO: TOMAS STARK HELA FAMILJEN PÅ PLATS. Jonny Gylderud med Bunrang ”Ann” Kunlabut och parets två barn Jasmin och Matthew. SOM EN JÄTTELIK POTÄT. Julie Agba som precis har öppnat Canas Livs på Malmvägen, där du bland mycket annat kan hitta färsk jams. VÄLSORTERA­D KÖTTDISK. Ibrahim Elghaz har jobbat på Matkanonen i ett år. hans jobbarkomp­is Abdel Wahed började för bara några veckor sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden