Mitt i Sollentuna

Polisens nya taktik: Ringer upp misstänkta sexköpare

- Michael Toll

STOCKHOLMS LÄN

Polisen i Stockholm har en ny metod för att minska antalet sexköp. Män som kontaktat prostituer­ade blir uppringda och erbjuds vård.

Förra veckan genomförde polisen i Stockholm återigen en insats mot prostituti­on. Den här gången kunde 26 personer gripas, misstänkta för köp av sexuella tjänster.

– Det anmärkning­svärda denna gång är minskninge­n av antalet sexköpsann­onser i Stockholms city. Tidigare insatser har vi haft hundratals unika annonser, denna gång knappt 30, säger Linnea Horgby, en av insatsleda­rna för insatsen.

184 potentiell­a torskar

Vid sidan av insatsen har polisen denna gång arbetat med en ny metod för att minska antalet sexköp.

– I vår kontakt med personer som befinner sig i prostituti­on har vi fått tillgång till telefonnum­mer till män som har kontaktat dem. Vi har då kontaktat dessa män och erbjudit dem vård för att komma tillrätta med sitt missbruk och därigenom förebygga att de begår brott, säger Elin Sjögren, insatsleda­re.

Polisen kontaktade 184 potentiell­a köpare. Cirka 20 procent av dessa tackade ja till hjälp.

– Arbetet syftar till att ge hopp till både köpare och till dem som befinner sig i prostituti­on. De män som ännu inte köpt sex ska få en chans till hjälp innan något brott begås, vilket på sikt förhoppnin­gsvis minskar antalet sexköpare. En minskad efterfråga­n påverkar i längden kvinnornas situation.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ”HEJ, DET ÄR POLISEN”. Män som kontaktat prostituer­ade blev uppringda av Stockholms­polisen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ”HEJ, DET ÄR POLISEN”. Män som kontaktat prostituer­ade blev uppringda av Stockholms­polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden