Mitt i Sollentuna

Han laddar inför EM-kval i baseboll

Victor Wahlberg, 16, spelar redan i Elitserien

- Tomas Stark

EDSBERG

Fotboll fastnade han aldrig riktigt för. I stället testade Edsbergsbo­n Victor Wahlberg farsans gamla sport baseboll som 10-åring. Sex år senare är han A-lagsspelar­e i Elitserien och ska spela EM-kval med juniorland­slaget i sommar.

– Det jag gillar mest är att det är en lagsport fast samtidigt väldigt individuel­lt. Man spelar för sig själv, men har ändå lagkänsla. Och så är det kul med resor och sådant, säger Victor.

Tur att han gillar resor för det blir en hel del då han spelar både med Sundbyberg­s junior- och seniorlag, plus landskampe­r med juniorland­slaget.

I slutet av juli ska Victor dessutom åka Rotterdam i Holland och delta i turneringe­n Summer Classic för fjärde gången. Dit kommer spelare från hela världen och man skickar in en video för att förhoppnin­gsvis bli utvald. I fjol spelade han i ett lag med lagkompisa­r från tolv olika nationer.

JEM-kval hemma

JEM-kvalet i augusti spelas däremot på hemmaplan, i Sundbyberg, då Sverige möter Belgien, Ryssland och Israel.

Victors pappa Joacim Wahlberg spelade också i juniorland­slaget ”för 100 år sedan” och på den tiden hade Edsberg ett lag som spelade i högsta serien och vann flera SM-guld.

– Det rann ut i sanden.

Men det finns en kvarleva kvar nere på sportfälte­t, en gammal dugout i skogsbryne­t intill diskusbure­n, säger Joacim.

Gymnasiet i Leksand

Nu förs facklan vidare av Victor, och talangen har uppenbarli­gen gått i arv. Efter en sommar full av baseboll ska Victor börja på basebollgy­mnasium i Leksand i mitten av augusti.

Han hade möjlighet att välja ett basebollgy­mnasium på närmare håll, i Skarpnäck, men föredrog alltså Dalarna.

– Det hade blivit så mycket restid från Sollentuna till Skarpnäck. I Leksand kommer jag att bo nära både skolan och basebollpl­anen, allt finns inom två minuter med cykel. Jag kommer så klart att sakna familjen, men jag kommer nog att växa som person.

Siktar på MBL i USA

Victors mål på kort sikt är att Sverige ska kvala in till junior-EM nästa år, och att han är med i truppen då. På lite längre sikt vill han kunna leva på basebollen.

– Det kan man göra i Australien, och så klart i USA. Det är tuff konkurrens där, men jag hoppas att bli signad, först gå på college och sedan bli signad av ett lag i Major Baseboll League.

Jag kommer nog att växa som person.

 ?? FOTO: JOACIM WAHLBERG FOTO: JOACIM WAHLBERG FOTO: TOMAS STARK ?? LANDSLAGSM­AN. Victor Wahlberg i blågult.
RELIK I SKOGSBRYNE­T. En dugout, lagets bänk, finns kvar invid sportfälte­t från tiden då Edsberg var en av Sveriges bästa basebollkl­ubbar.
KOLL PÅ BOLLEN. Victor Wahlberg testade redan i fjol att spela med Sundbybers­g A-lag, men i år är han med i truppen på riktigt. ”Det går lite snabbare och är lite svårare med seniorerna, men jag gillar utmaningen”, säger han.
FOTO: JOACIM WAHLBERG FOTO: JOACIM WAHLBERG FOTO: TOMAS STARK LANDSLAGSM­AN. Victor Wahlberg i blågult. RELIK I SKOGSBRYNE­T. En dugout, lagets bänk, finns kvar invid sportfälte­t från tiden då Edsberg var en av Sveriges bästa basebollkl­ubbar. KOLL PÅ BOLLEN. Victor Wahlberg testade redan i fjol att spela med Sundbybers­g A-lag, men i år är han med i truppen på riktigt. ”Det går lite snabbare och är lite svårare med seniorerna, men jag gillar utmaningen”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden